Старий Самбір розпочне процес утворення ОТГ

Олег Довганик  |  Середа, 19 липня 2017, 22:04
Із десяти сільських рад своїх представників на зустріч прислали лише три, що може свідчити про певну інертність у процесі утворення Старосамбірської ОТГ
Старий Самбір розпочне процес утворення ОТГ

Затягування процесу утворення громади лише збільшує кількість втрачених нею можливостей – такою була провідна думка консультантів Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України на зустрічі з міським головою Старого Самбора Ігорем Трухимом та представниками сільських рад, які повинні увійти у цю громаду. До слова, із десяти сільських рад своїх представників на зустріч прислали лише три, що може свідчити про певну інертність у процесі утворення Старосамбірської ОТГ. Про це інформує Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

Консультант з фінансових питань Ярослава Пишник у своєму виступі розповіла про ті кошти, які отримали на свій розвиток від держави уже діючі ОТГ Львівщини. І зазначила, що подібних фінансів у них раніше не було навіть близько. Ярослава Пишник також роз’яснила, що об’єднана громада – це не лише кошти і влада, яку центр передає на місця, а й чимала відповідальність. Адже тепер ОТГ відповідатиме за освіту, первинну медицину, буде змушена дбати про покращення адміністрування податків та скорочення видаткової частини. На це доведеться потратити чимало зусиль та часу, але результат себе виправдає.

Консультант з правових питань Галина Гречин пояснила, що Старосамбірська ОТГ завдяки чималій кількості населення – майже 20 тисяч осіб, повинна стати однією із найміцніших на Львівщині. І не біда, що тут немає великих підприємств. Зате є земля, ліси, інші ресурси. Просто необхідно усе це вивчити, проінвентаризувати і поставити собі на службу. Врешті-решт, ключовими податками в органах місцевого самоврядування у цілому світі, окрім ПДФО, є податок на землю і податок на нерухомість.

Підтримав наших консультантів у необхідності якомога швидшого утворення Старосамбірської ОТГ і представник Новоміської громади, яка існує у цьому районі з 2015 року, Ігор Гелей. Він зазначив, що Новоміська ОТГ аніскільки не шкодує про своє утворення і впевнено дивиться у майбутнє. І це попри те, що і за кількістю населення, і за ресурсами вона значно поступається Старосамбірській.

Як розповів нашим консультантам міський голова Старого Самбора Ігор Трухим, він уже ініціював утворення ОТГ, прийнято і порядок проведення громадського обговорення, яке планують провести найближчим часом. Відтак Старосамбірська ОТГ отримає реальний шанс для створення.

comments powered by HyperComments