Мораторій на продаж землі – це продовження дії радянських колгоспів

Олег Довганик  |  Понеділок, 12 червня 2017, 22:06
Дія мораторію стимулює значну кількість земельних конфліктів через активний перерозподіл, обмін ділянками, продаж корпоративних прав, що відбувається в тіні
Мораторій на продаж землі – це продовження дії радянських колгоспів

На сьогодні питання збереження чи відміни мораторію на продаж земель сільгосппризначення є неактуальним. Воно трансформувалось в дискусію -  в якому форматі  має бути запроваджений ринок землі в Україні. Про це йшлося під час круглого столу на тему «Формування ринку землі в Україні. Як земельна реформа позначиться на розвитку сільських територій?», який відбувся у Львові.

Як заявила директор департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз, дія мораторію стимулює значну кількість земельних конфліктів через активний  перерозподіл, обмін ділянками, продаж корпоративних прав, що відбувається в тіні. «І при тих всіх оборудках дуже мало враховують інтереси самих власників-пайовиків. Вони тільки сприймають як факт, що сьогодні їхню землю обробляє хтось один, завтра – хтось інший», - підкреслює вона.

Її підтримує голова фермерського господарства Михайло Кубара. «Мораторій треба скасовувати. І що швидше, то краще. Адже подивіться, хто захопив землю, незважаючи на те, що діє мораторій – агрохолдинги», - зауважив він. 

На його думку, основною умовою цивілізованого функціонування ринку землі є забезпечення з боку держави прозорого механізму їх продажу. Такий механізм уже існує - е земельні аукціони. «Львівська область входить в топ-3 регіонів, де найібльш активно проводяться земельні аукціони, - говорить начальник відділу обліку земель головного управління Держгеокадастру у Львівській області Вікторія Луценко.  – В такий спосіб передано  уже 335 земельних ділянок. І до місцевих бюджетів за цей період надійшло майже 9 млн гривень». За її словами, торги підтверджують високий інтерес з боку інвесторів  - на більшість лотів є відразу 3-4 претенденти, а  кінцевий результат при стартовій ставці в 8% досягає 45%. Тобто після запуску ринку  власники землі зможуть отримати високу ціну за землю, причому її вартість із року в рік зростатиме.

Також ціну штовхатиме вверх значне переважання попиту над пропозицією землі на першому етапі відкриття ринку. «90 відсотків селян землю не продадуть. Натомість є значна кількість господарів, які хочуть докупити ділянки, аби вести своє фермерське господарство, - відзначив координатор проектів Львівської аграрної дорадчої служби Йосип Княжицький.  -Але всі власники паїв хочуть мати право продавати землю. Вони вважають, що накладення цього мораторію схоже на часи ранніх колгоспів, коли селяни ніби були повноправними громадянами, але паспорти у них забрали. Так і земля: вона ніби твоя, але розпорядитися без чужого дозволу ти нею не можеш».

Учасники круглого столу звернули увагу, що питання земельної реформи в Україні є вкрай заполітизованим та супроводжується значною кількістю міфів.  Один із найбільш розповсюджених – те, що землю скуплять іноземці.

«Стаття Земельного кодексу України прямо забороняє продаж землі нерезидентам»,- підкреслює юрист компанії «ЮрконсалтингІнвест» Олег Мазан. Ще один міф - що ринок землі потребує попереднього здійснення інвентаризації.

«Справді, є необхідність проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення. Проте, якщо такої інвентаризації не зроблять, це не стане перешкодою до впровадження ринку продажу землі. Тому що її можна проводити паралельно», - вважає юрист.

Учасники круглого столу зійшлися в тому, що потрібно доопрацювати законодавство, укласти чіткі правила, які будуть вигідні саме фермерським господарствам, та обмежити можливість агрохолдингам скуповувати землю.

 

 

comments powered by HyperComments