“Мені прикро, що це сталося напередодні 70-х роковин операції Вісла”, - Вольський

П'ятниця, 28 квітня 2017, 15:06
Голова Львівської ОДА зустрівся із Генеральним консулом Польщі у Львові.
“Мені прикро, що це сталося напередодні 70-х роковин операції Вісла”, - Вольський

28 квітня Олег Синютка ініціював зустріч із Рафалом Вольським для отримання пояснень щодо ситуації в Грушовичах.

Нагадаємо, 26 квітня на цвинтарі у с. Грушовичі Перемишльського повіту Підкарпатського воєводства невідомі знищили братську могилу вояків УПА і вчинили наругу над Державним Гербом України – тризубом.

“ Якщо ми раніше говорили, що такі речі відбувалися внаслідок російської агресії, то зараз є очевидним той факт, що демонтаж відбувається без реакції польської сторони”, - висловив занепокоєння Олег Синютка.

За попередніми даними, організатори “публічної акції” назвали свої дії “першим  легальним демонтажем нелегального пам’ятника”, а нищенню могили не перешкоджала поліція.

вольський

У Інституті національної пам’яті б’ють на сполох: кажуть, руйнування братської могили в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі, вчиненим від 2014 р., і жодного разу польські правоохоронці та влада не відреагували належним чином.

Як зазначили в установі, впродовж 1991 - 2017 років Інститут працював над створенням механізмів узаконення польських пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених в Україні без будь-яких погоджень з центральними чи місцевими органами влади, але зараз цей процес збираються призупинити. А це означає, що 105 польських пам’ятних знаків в Україні вважатимуться нелегальними й надалі.

Втім, УІНП готовий відновити співпрацю з польськими партнерами одразу, як тільки відбудеться прозоре розслідування фактів нищення українських місць пам’яті, винуватців притягнуть до відповідальності, а пам’ятники відновлять коштом польської сторони.

Разом із тим, 28 квітня, на зустрічі із головою ЛОДА, Генеральний консул РП запевнив, що польська влада відреагує належним чином.

“Мені дуже прикро, що ця подія сталася напередодні вшанування 70-тих роковин операції «Вісла»”, – зазначив Рафал Вольський.

Більше новин Західної України читайте на “Справжній Варті”.

comments powered by HyperComments