Львівські аграрії обговорили реформи та державне фінансування (ФОТО)

Максим Бурич  |  Середа, 12 квітня 2017, 14:22
Цьогоріч від держбюджету аграрії Львівщини отримали 5,5 мільярдів гривень.
Львівські аграрії обговорили реформи та державне фінансування (ФОТО)

Агропромисловий комплекс Львівщини на цей рік отримав фінансування від державного та обласного бюджету. Про це на семінарі для аграріїв розповіла заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львіської ОДА  Людмила Гончаренко.  

Львівські аграрії разом з владою обговорили основні реформи та фінансування у сферу з державного бюджету. Головною темою обговорення на семінарі аграріїв Львівщини стала підтримка держави та збільшення загального рівня всієї сфери.

аграрії-1

На сьогоднішньому семінарі львівські аграрії обговорили основні перспективи росту сфери та «підводні камені» реформ державної підтримки АПК. 

За словами представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, загальне фінансування АПК на 2017 рік може не тільки позитивно вплину на розвиток аграрного комплексу Львівщини, а й поліпшити роботу загалом. 

 «Як ми знаємо, цьогоріч вперше з державного бюджету виділено 5,5 мільярда гривень і зараз треба донести до людей інформацію про реформи. Це дуже важливо, бо в нас є багато середніх та малих виробників, яким ці зміни допоможуть. Наразі ми виробляємо 4% валового продукту всієї України, і хотілось би отримувати відповідне фінансування від держави», - повідомила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львіської ОДА  Людмила Гончаренко.  

В основі реформи стане:

  • Часткова компенсація витрат на закупівлю аграрної техніки з держбюджету;
  • Чіткий перелік аграрної техніки;
  • Кошти проводити виключно через банки.

«Тільки на 2017 рік аграрний сектор Львівщини отримав 5,5 мільярдів гривень з державного бюджету. З обласного бюджету виділено 11,2 млн. грн., які будуть спрямовані на виконання завдань і заходів Комплексної програми у вигляді фінансової підтримки», - заступник директора департаменту Мінагрополітики Павло Гринько.

аграрії-1

На конкурсній основі аграріям будуть допомагати за такими напрямами: 

  • Фінансова підтримка суб’єктів господарювання агропромислового комплексу, фізичних осіб шляхом компенсації відсотків за кредитами (позиками), залученими в банківських установах чи кредитних спілках у національній валюті. 
  • Фінансова підтримка суб’єктів господарювання агропромислового комплексу на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів на реалізацію бізнес- планів. 
  •  Фінансова підтримка суб’єктів господарювання в галузі сільського господарства у вигляді дотації на площу угідь, на яких проводитимуться заходи із збереження та відтворення родючості ґрунтів. 

Таким чином реформа та подальші зміни зможуть допомогти аграріям аграріям реалізувати  бізнес-плани.  Зокрема, надаватиметься фінансова підтримка на платній та зворотній основі під 5% річних терміном до 5-ти років (у 2016 році – терміном до 3-х років). Збільшено розмір дотації на освоєння земель під садівництво, ягідництво, овочівництво, пасовища при умові проведення агрохімічного обстеження земельних ділянок (з 100 грн /га) до 400 грн/га, але не більше фактичних витрат.

аграрії-3

Аграрії висказали стурбованість самою системою фінансування при закупівлі техніки. Деякі пункти можуть додати проблем при оформленні та в подальшому викликати «непотрібний галас»:

«В моменті оформлення документації при купівлі агротехніки треба враховувати, що є техніка якою треба управляти, а є «безпілотна», така як причепи, оприскувачі і т.д.. Кредитна частина має бути більш узгоджена, аби не було в подальшому з цим проблем», - зауважили аграрії.

«Сьогоднішній семінар нам дає можливість напрацювати рекомендації щодо реформи. Сьогодні наші аграрії виступають з ініціативами по змінам. Хто ж як не вони краще знають, як спростити, та покращити саму реформу. На сьогодні у нас вже готові рекомендації по реформам», - зазначила Гончаренко.

З квітня цього року розпочала свою роботу конкурсна комісія для визначення учасників Комплексної програми, які мають право на одержання фінансової підтримки з обласного бюджету. Аграрії мають надію, що цьогорічні показники будуть не тільки на тому ж рівні, що і раніше, а й матимуть ріст.

Більше новин на тему агропромислового сектору Львівщини читайте на "Справжній Варті".

comments powered by HyperComments