Як на Львівщині допомагають літнім людям

Олег Довганик  |  П'ятниця, 3 березня 2017, 17:03
У Давидові триває реалізація масштабного проекту
Як на Львівщині допомагають літнім людям

Понад три місяці у с. Давидів Пустомитівського р-ну Львівської обл. громадські активісти активно працюють у напрямку соціального захисту та організації дозвілля для людей поважного віку. Про це повідомила виконавчий директор ГО «Центр просвітництва та розвитку людини» Наталія Проць.

Проведено більше 15 заходів, понад 50 зацікавлених літніх людей, «діалог поколінь» серед різних вікових груп, і це тільки маленький початок великих змін.

У грудні 2016 року у Давидові розпочалася реалізація масштабного проекту «Соціальний супровід та організація активного дозвілля літніх людей», що фінансується Європейським Союзом. Проект реалізовується ГО «Центр просвітництва та розвитку людини» у партнерстві з Давидівською сільською радою, Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Спілкою Робітничих Самаритян Грузія (ASB-Georgia)”.

Проект передбачає надання послуг денного догляду одиноким людям поважного віку (санітарно - гігієнічні послуги, допомога у побутовому обслуговуванні тощо), що проживають на території Давидівської сільської ради, а також організацію активного дозвілля для літніх людей в Інформаційно – ресурсному центрі громади, що створений в рамках діяльності ГО «Центр просвітництва та розвитку людини».

«Літні люди насправді довго чекали того. Вони відчули себе потрібними. Вони готові працювати. Вони вже запропонували купу ідей, про які ми навіть і не думали», - коментує керівник проекту Наталія Проць. – Кожного тижня активні поважні люди збираються на різнопланові заняття, які включають навчальні заходи, літературні читання, перегляд фільмів, дискусійні панелі, майстер-класи ручної роботи. В процесі діяльності  ми побачили вагомий потенціал, який можна і навіть необхідно використати на користь громаді».

Ще одним компонентом проекту є залучення громади, зокрема молоді, до допомоги потребуючим одиноким людям поважного віку, що має важливий соціальний ефект у вихованні молодої генерації. Протягом цього часу пройшло кілька акцій, спрямованих на допомогу одиноким літнім людям (сформовані волонтерські загони, відвідували стареньких людей та допомагали їм по господарству; під час акції «Янголи-помічники» діти продавали печиво, випечене давидівськими господинями, а на отримані кошти придбали речі для одиноких людей (товари першої необхідності, засоби особистої гігієни, побутова хімія тощо).

comments powered by HyperComments