На Львівщині хочуть відновити видобуток лікувального озокериту

Неділя, 26 лютого 2017, 23:28
Зараз цього унікального матеріалу у світі вже не видобувають, оскільки його покладів залишилось критично мало.
На Львівщині хочуть відновити видобуток лікувального озокериту

На Львівщині у місті Борислав хочуть відновити видобуток озокериту із великого родовища: як переконують науковці, запасів мінералу вистачить на видобуток у промислових масштабах упродовж кількох десятиліть. Про це повідомляє “Справжня Варта” із посиланням на сайт “24 каналу”.

Зараз територія шахти - в оренді, адже видобуток озокериту там припинили ще на початку дев'яностих. Саму шахту глибиною 255 метрів тоді затопили.

"Бориславське родовище – найбільше у світі, тому вже не перший рік влада і науковці хочуть відновити видобуток озокериту у Бориславі. Адже родовище абсолютно унікальне. У середині 1880 років на території Борислава було біля 12 тисяч копанок. Там є запасів при інтенсивному видобуванні до 10 тисяч тонн озокериту в рік. Це десь на 50 років",– розповів головний інженер проекту ДП "Львівдіпронафтохім" Богдан Максимович.

Усіх властивостей озокериту наука ще досі не знає. Але найчастіше його застосовують у медицині: лікують суглоби, дихальні шляхи, гінекологічні хвороби і навіть онкологію. Та оскільки озокериту вже не видобувають, його замінюють парафіном. Хоча медики переконують, що ефект зовсім не той.

Наразі у місті шукають інвестора, який би взявся відновити видобуток озокериту в Бориславі. І хоч поки ситуація знаходиться на рівні проекту, охочі купувати бориславський озокерит уже стають у чергу. Першими зацікавилися американські санаторії. 

comments powered by HyperComments