У Вроцлаві існує “маленький Львів”

Вівторок, 7 лютого 2017, 21:51
Поляки мають нагоду помилуватися надзвичайною моделлю роботи Януша Вітвіцького “Пластична Панорама Стародавнього Львова”.
У Вроцлаві існує “маленький Львів”

У Вроцлаві, у Залі Століття (ul. Wystawowa 1, 51-618 Wrocław) експонується незвична річ — макет Львова, створений митцем Янушем Вітвіцьким та його колегами як наслідок десятирічної роботи і вивчення історії міста Лева. Про це інформує портал “Фотографії Старого Львова”.

Януш Вітвіцький народився на початку ХХ століття у Львові, а його пристрастю була  архітектура стародавнього Львова, особливо його фортифікація. У 1931 р. під час перебування у Парижі, народилася ідея створення архітектурної моделі Львова зразка XVIII століття. Це була титанічна робота для якої потрібно було вивчити всі карти та плани населеного пункту, фотографії, ескізи і гравюри, будь-які письмові джерела та перекази про архітектуру міста Лева. 

Завдяки інтенсивній роботі групи фахівців, до початку Другої світової війни з’явилися моделі основних будівель Львова та міських стін. Тільки в 1939 році вдалося отримати 10 тисяч злотих від міської влади кошти на будівництво моделі (до того всі витрати Вітвіцький покривав із своєї кишені). 

Війна і окупація Львова (радянська, німецька і знову радянська) не припинили роботи над панорамою міста, яку він продовжував аж до смерті (Януша Вітвіцького вбили 1946 року, за три дні до виїзду в Польщу). 

Роботу всього життя — панораму Львова — за кордон вивезла дружина митця, Ірена Вітвіцька. Втім, широкому загалу “маленький Львів” став доступним у Вроцлаві аж після капітальної реставрації, з 2015 року.

Нагадаємо, що Вроцлав є містом-партнером Львова, у якому здобув перемогу культурний захід "Львівський місяць".

comments powered by HyperComments