У Львові обирають найкращий проект із облаштування простору пам’яті Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

Євгенія Пласконь  |  Понеділок, 6 лютого 2017, 12:57
Створення громадського простору із меморіалізацією подій Революції Гідності збираються здійснити на вулиці Кривоноса (“Губернаторські вали”).
У Львові обирають найкращий проект із облаштування простору пам’яті Героїв Небесної Сотні (ФОТО)

6 лютого у Львові на огляд авторитетного журі та громадськості представили 25 проектів від українських архітекторів із облаштування громадського простору пам’яті Героїв Небесної Сотні. Про це повідомляє кореспондент “Справжньої Варти”.

Проектні роботи мають змогу переглянути усі охочі на стінах другого поверху Ратуші та на сайті Львівської міськради у розділі “Небесна Сотня”. Організатори конкурсу сподіваються почути думки суспільства щодо проектів, які можна залишити у спеціальній книзі відгуків або відправити на електронну пошту [email protected]

Як зазначив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, думка громадськості відіграватиме рекомендаційну роль у відборі переможців на конкурсі. Також організатори розраховують на оцінку робіт від депутатів міської ради.

За словами відповідального секретаря конкурсу Мар’яна Кардаша, на конкурсі переважають роботи архітекторів зі Львова, втім є представники з Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Хмельницької області.

Для переможців передбачено призовий фонд із міського бюджету в розмірі 180 тисяч гривень:  тобто 90, 60 та 30 тисяч гривень для першого, другого і третього місць відповідно.

У складі журі — 9 осіб: доктор архітектури, професор “Львівської політехніки” Богдан Черкес, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олесь Ярема, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко-Швець, ректор Академії мистецтв Володимир Одрехівський, доктор історичних наук, професор Українського Католицького Університету Ярослав Грицак, львівський художник і засновник “Музею Ідей” Олесь Дзиндра, представник загальноукраїнської ГО  “Родина Героїв «Небесної Сотні»” Наталія Данилович, запрошений скульптор і автор пам’ятника Данилові Галицькому Василь Ярич.

Загалом, є чотири критерії, якими керуватиметься журі при відборі: просторові та композиційні якості, толерантність до ландшафтного середовища і найважливіший критерій — емоційно-смислове навантаження.

“Управління архітектури має передбачено близько 800 тисяч гривень на проект Небесної Сотні. Очевидно, що сума є неповноцінна, її треба збільшувати. Для цього треба розробити відповідний кошторис, після того як буде вибрано переможця”, - зазначив Юліан Чаплінський.

Слід зазначити, що це вже другий конкурс на найкращий проект із облаштування простору на вулиці Кривоноса, адже за результатами попереднього конкурсу, журі переможця так і не визначило. За словами Юліана Чаплінського, родини загиблих Героїв дали згоду на проведення повторного конкурсу.

У п’ятницю, 10 лютого, планують провести засідання журі, а вже у понеділок, 13 лютого, оголосити результати конкурсу.

comments powered by HyperComments