Львівська облрада дасть оцінку подіям, які сталися в Гуті Пеняцькій

Олег Довганик  |  Середа, 11 січня 2017, 23:24
Влада області спільно з польською стороною буде працювати над механізмом відновлення пам’ятника
Львівська облрада дасть оцінку подіям, які сталися в Гуті Пеняцькій

Вандалізм у Гуті Пеняцькій організований силами, які зацікавлені у погіршенні стосунків між Україною та Польщею. Про це сьогодні, 11 січня, перебуваючи на місці злочину, заявив заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

Він також наголосив – версія про те, що могилу поляків зруйнували місцеві мешканці не витримує жодної критики. «Те, що видно тут, на місці, що вчинено вандалами, зробити кувалдою однозначно неможливо. Все більше вказує на вибух. І це зробили певні сили, які не хочуть українсько-польського порозуміння», -  підкреслив Володимир Гірняк.

Станом на сьогодні з надгробків стерли фарбу, проте монумент потребує серйозної реконструкції.

За словами Володимира Гірняка, на черговому засіданні сесії облради однозначно буде ухвалено рішення щодо акту вандалізму та відновлення монумента у Гуті Пеняцькій і не тільки.

«Спільно із польською стороною будемо працювати над механізмом відновлення пам’ятника. Чи вдасться це зробити до 28 лютого – дня, коли сюди вшанувати жертв традиційно з’їжджається громада, не впевнений. Разом із тим, маємо звернути увагу і на українські монументи, зруйновані на території Польщі. А такі факти, на жаль, також є. Ми проаналізували, що почерк такий же як на нашій, так і на польській стороні», - зазначив Володимир Гірняк.

Нагадаємо, сесія Львівської обласної ради відбудеться 31 січня.

Нагадаємо, у Бродівському районі Львівської області 8 січня зранку виявили зруйнований пам’ятник полякам, які загинули під час Другої світової. На місці було виявлено українські націоналістичні символи. МЗС Польщі вже готує ноту.

Пам’ятник спорудили в 2005 році на місці колись великого села Гута Пеняцька. Його встановили в пам’ять про трагічну подію: масове знищення поляків в 1944 році. За те, що переховували євреїв, 500 поляків були спалені заживо в костелі і своїх будинках німецькими солдатами.

Пам’ятник являв собою великий хрест з таблицями, на яких були викарбувані імена загиблих.

В’ятрович назвав це провокацією.

comments powered by HyperComments