У Львові представили книгу українця, який пережив Аушвіц

Євгенія Пласконь  |  П'ятниця, 16 грудня 2016, 17:03
Львів'янам презентували спогади члена ОУН Омеляна Коваля
У Львові представили книгу українця, який пережив Аушвіц

У п’ятницю, 16 грудня, у Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" відбулася презентація книги Омеляна Коваля "Спомини мого життя". Книга є важливим джерелом інформації про історію визвольної боротьби ХХ століття та політичну діяльність української діаспори.

Про це повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

Голова Європейського Конгресу Українців та перший заступник президента Світового Конгресу Українців Ярослава Хортяні зазначила, що автор книги завжди передавав знайомим свою любов до України і казав: "Побачите: Україна відбудеться. Вона була, є і буде. І цю віру тримайте в собі".

"Його життя свідчило про те, що він скромна та жертовна людина, що працює й живе заради України. Його книга – це жива історія із сильним духом української нації", - додала вона.

У книзі-спогадах Омелян Коваль згадує як у таборі розправлялися з братами Степана Бандери - Олексою і Василем, описує два "українських" бараки в Аушвіці, в яких сиділи українці, ув’язнені за боротьбу за Українську Державу та ін. 

Зазначимо, Омелян Коваль був заарештований гестапо, перебув львівську тюрму на Лонцького, краківську тюрму Мотелюпіх і потрапив у перший етап українських політичних в’язнів в концтаборі Аушвіц. У післявоєнний час опинився на еміграції в Німеччині, потім у Бельгії, і своє життя присвятив громадській праці на користь Україні.

Зараз Омелян Коваль мешкає у Львові. Нагороджений Президентом України орденом Свободи.

comments powered by HyperComments