У Львові презентували першу мініатюру архітектурної пам`ятки для незрячих (ФОТО)

Юлія Субота  |  П'ятниця, 9 грудня 2016, 15:43
На площі Ринок з`явилась нова Ратуша.
У Львові презентували першу мініатюру архітектурної пам`ятки для незрячих (ФОТО)

Сьогодні, 9 грудня, у Львові біля входу у міську Ратушу відбулось урочисте відкриття першої архітектурної мініатюри на незрячих та слабозрячих людей.  

Бронзову модель ратуші виконали у масштабі 1:130. Приводом стало звернення Львівського обласного осередку громадської організації «Українська спілка інвалідів-УСІ».

"Спочатку ми виготовляли її в картоні, в гіпсі, пластиліні. Пізніше відливали форму в силіконі і гіпсі, пізніше в ливарні, відливали в бронзі. На кожному етапі ми радились з незрячими, щоб він був адаптований і якнайкраще пристосований для таких тактильних відчуттів», - розповів один із авторів проекту архітектор Василь Одрехівський.

Серед незрячих сьогоднішнє відкриття - це справжня подія, адже нарешті й люди із вадами зору зможуть "побачити" Ратушу. Кажуть, що сподіваються, що сьогоднішня мініатюра - лише перша ластівка.

«Я думаю, що всі львівські незрячі знають, що Ратуша, приміром, має вежу. Вони навіть можуть почитати в Інтернеті, що висота цієї вежі складає 65 метрів, до неї ведуть чотириста сходинок, але ніхто з них не бачив, як та вежа виглядає, на відміну від людей, які бачать. Я, наприклад, мрію про те, щоб і Собор святого Юра, і Львівська опера, Домініканський, Бернардинський, Катедра, Вірменський собор, арсенал, щоб дуже цікаві історичні об'єкти міста Львова стали доступними для тих, хто не може їх побачити очима», - розповіла виконавча директорка Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко. 

comments powered by HyperComments