У Львові воїнам і волонтерам вручили ордени «Народний герой України» (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 23 червня 2015, 21:28
У Львові за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерській допомозі збройним силам вручили нагороди «Народний герой України».
У Львові воїнам і волонтерам вручили ордени «Народний герой України» (ФОТО)

Найвище визнання простого народу України отримали близько двох десятків військовослужбовців та волонтерів. Нажаль майже половину нагород «Народний герой України» вручили посмертно. Орден отримували батьки, вдови та діти загиблих героїв.

Як наголосив голова нагородної ради, відомий волонтер Григорій Тука, орден “народний герой України” має ряд принципових відмінностей від звичайних державних нагород. І перше що він пообіцяв перед обличчям АТОшників та родичів загиблих героїв, що цей орден ніколи не отримає жоден чиновник чи політик, адже заснована вона простими людьми і на людський кошт. І хоч ця нагорода не є державною, тобто з її отриманням не передбачено якихось пільг і бонусів, та вона є направду народним визнанням.

За його словами, ідея започаткувати подібну нагороду виникла, як реакція на бездіяльність і безпорадність державних установ. Волонтери вирішили створити сучасний, не схожий на будь-який з радянських часів, орден. Приводом цьому стали розмови бійців про те, що їхні побратими, які поклали життя в боях за Батьківщину не отримують державних нагород.

Відтак, номінантів нагороди подають самі бійці та волонтерські організації. Вони презентують свого номінанта, розповідають по його героїчний поступок.

Цікаво, що срібло для виготовлення Орденів збирали люди зі всього світу. Конверти з хрестиками, ланцюжками та іншими срібними виробами надходили з Америки, Австралії, Японії. Відомий український боксер В'ячеслав Узєлков віддав свою медаль зі словами, що хоче, щоб в кожній нагороді була і часточка його перемоги. До створення ордену долучилися також пенсіонери, діти, жінки воїнів, самі поранені бійці приносили срібні вироби для переплавки.

Орден «Народний Герой України» має форму гербового знаку Святого князя Володимира Великого у формі тризуба, символа державності та незалежності України, з накладеним по центру піднятим мечем,символом військової доблесті.

 

Орден «Народний герой України» отримали такі військовослужбовці:

1. Анатолій Адамовський, 51 рік, м Донецьк, батальйон «Донбас»

2. Іван Бубенчик, 46 років, із Львівщини, «Дніпро-1»

3. Михайло Васюта, 32 роки, м. Львів, ІІІ танкова рота ЗСУ

4. Андрій Фітак, 36 років, м. Яворів, 24-та бригада

5. Роман Гаврильчак, 31 рік, м. Новояворівськ, 24-та бригада

6. Михайло Ляля (нагороджено у Львівському військовому госпіталі)

7. Олександр Голяченко (посмертно)

8. Михайло Горяйнов (посмертно)

9. Віктор Гурняк (посмертно), 27 років, з Тернопільської області, «Айдар», 24-й батальйон

10. Василь Кіндрацький (посмертно), 52 роки, з Івано-Франківської області, батальйон ОУН, рота батальйонної тактичної розвідки у складі 81-ї десантної бригади

11. Руслан Корнутич

12. Вано Надірадзе

13. Любомир Подфедько (посмертно).

Серед волонтерів нагороджено:

1. Лілію Болбат

2. Івана Ісайовича

3. Дмитра Лагунова (посмертно)

4. Наталію Назар

5. Максима Овчарука (посмертно)

6. Ігоря Саврія

7. Василя Задорожного (посмертно).

comments powered by HyperComments