До дня міста у Львові організують свято для батярів

Валерій Шмаков  |  Субота, 25 квітня 2015, 21:14
1-3 травня на площі Музейній (біля Домініканського собору) пройде VII День Батяра у Львові. Під час цього свята гості та мешканці міста мають рідкісну можливість зануритися в атмосферу такого львівського явища як батярство.
До дня міста у Львові організують свято для батярів

«Гості свята познайомляться із галантними хуліганами - батярами та їх культурою. Батяри залишили нам у спадок багато гумористично-ліричних пісень, анекдотів, оповідок, які сьогодні називають «батярським фольклором». Батяри – стали одним із символів Львова», - зазначають організатори свята.

Також у програмі свята: виставка «Urban Sketching in Lviv», виставка «Купецький Львів 20-30-х рр. XX ст., лекція про історію батярства у Львові, ретро Fashion Market, батярська канцелярія, батярська бетонна мануфактура, Dj-сети та велопроменад «Батяри на роверах». Очікується, що останній об’єднає людей, які полюбляють  міські велосипеди.

До заїзду допускаються будь-які ровери, але бажано, щоб це були класичні міські моделі, а власник велосипеда виглядав у стилі велосипедної моди початку XX століття. Кожен учасник матиме змогу отримати посвідчення батяра чи батярки, випити смачної кави біля Домініканського Собору, ну і звичайно отримати подарунки за найкращий жіночий та чоловічий образ. Заїзд стартує 2 травня о 13.00 із площі Музейної . Для того щоб взяти участь, необхідно  заповнити реєстраційну форму на сайті.

«Отож, готуйте свій анцуг, шукайте дідові бятярівки та беретки, маринарки та мантелі, прасуйте гальсбіндери, всьо має бути бронзово-твідове!», - кажуть організатори.

Довідка:

Львівські батя́ри — львівська субкультура, яка існувала з середини 19 століття до середини 20 століття. Назва «батяр», імовірно, виникла від угорського «betyar», що означає особу, яка має дивні погляди і робить непередбачувані вчинки, авантюриста, гульвісу.

Львівські батяри виникли на Личакові і Погулянці, у парку «Погулянка». Там були для цього ідеальні передумови: Погулянка була центром львівських розваг. Батяри гуртувалися навколо «садочків» — пабів при місцевих пивоварнях. Спочатку (у першій половині XIX століття) батяри були хуліганами, гульвісами і кишеньковими злодіями. Згодом вони перестали красти і бешкетувати, натомість всіляко почали висміювати «стару кряку» Австро-Угорську імперію.

comments powered by HyperComments