У Львові протестують проти встановлення пам`ятника Шептицьому на території собору святого Юра (ФОТО)

Юлія Субота  |  Четвер, 18 грудня 2014, 22:40
18 грудня під стінами міської ради у Львові відбувся не один протест.
У Львові протестують проти встановлення пам`ятника Шептицьому на території собору святого Юра (ФОТО)

Сьогодні, 18 грудня, під стінами міської ради Львова відбувся не лише протест перевізників, які десятком машин заблокували вхід до ратуші, але й громадських діячів, яким не байдуже доля культурної спадщини міста.

Мова йде про проект побудови пам`ятника митрополиту Андрею Шептицьому, який от-от має з`явитись на вулицях Львова. Якщо спочатку мова йшла про те, аби монумент спорудили у центрі новозбудованої площі  святого Юра, що неподалік церкви Юра, то тепер пам`ятник Шептицькому планують спорудити просто посеред храмівського подвір`я.

Зі слів архітектора Ярослава Климовського, якщо депутати, які керують містом і мають право приймати рішення щодо забудови не знають всіх тонкощів спорудження архітектурної пам`ятки й не свідомі того, що храм святого Юра є охоронною зоною й забудовувати його навіть такими об`єктами, як монументи шанованих постатей,  то мусять прислухатись до фахівців, а якщо дане рішення ухвалюється свідомо, то громада Львова не може допустити чергового недолугого забудування.

"Не роблять постать митрополита, а роблять бутафорні речі, збільшують форми, змінюють проект пам`ятника, який був давно затверджений, тепер, коли його архітектора Андрія Коверка нема в живих. Моветон! Інший приклад, між ногами Бандери поставили прапор. Це рафіноване глупство та рагулізм! Прапор має бути у руках, а не між ногами. Бандера та його послідовники вмирали за той прапор, а тепер він межи ніг... Ура-патріоти витворяють такі справи. Не дамо. Львівська громада не дасть ще й сквер-площу святого Юра спльондувати. Руйнація така коштуватиме 50 млн. гривень, з міського бюджету очевидно", - переконаний Климовський. 

Додамо, що чвари через встановлення пам`ятника Андрею Шептицькому точаться все давно. Рішення про встановлення монументу було затверджено ще у 1992 році, але з того часу то одні, то інші причини не дають вшанувати пам`ять славетного українського духовного діяча. 

comments powered by HyperComments