У Львові нагородили Праведників світу за порятунок євреїв під час війни (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 7 листопада 2014, 21:47
За порятунок євреїв від знищення німцями під час Другої світової війни три українські родини - Дідухів, Мельничуків та Репицьких отримали звання Праведників народів світу.
У Львові нагородили Праведників світу за порятунок євреїв під час війни (ФОТО)

Урочиста церемонія нагородження, організована посольством Ізраїлю в Україні відбулась сьогодні, 7 листопада в сесійній залі Львівської міської ради.

Так Андрій, Анела та їхня донька Стефанія Дідухи з села Трійця на Львівщині врятували від знищення чотирьох братів-євреїв – Мейлаха, Шмуеля, Якова та Йозефа Печеників. На церемонію нагородження разом з онуками та дітьми прийшла Стефанія Петрушка, яка ще добре пам’ятає часи війни.

«Ми жили в селі Трійця, а родина Печеників за 5 кілометрів - у селі Топорів. Наші батьки познайомилися з ними, коли ходили до їхнього магазину за покупками. А коли прийшли німці наш батько забрав їх до себе додому і так вони у нас переховувалися. Жили на горищі, а коли почалися німецькі рейди, вони у нашій коморі викопали яму і зробили там підвал щоб туди ховатися. А вхід в підвал закривався так званою засікою – лядою із зерном.  А німці ходили по хатах, шукали євреїв вдень і вночі. Коли до нас прийшли, сказали як когось знайдуть, покарають насмерть всіх. Богу дякувати не знайшли. А в нас в той момент душа в п’ятки ховалася, мені тоді було всього 10 років», - згадує Стефанія Петрушка.

Так хлопці переховували у Дідухів понад рік. Їх годували, давали одяг, ділилися останнім. Після того як село було звільнене від нацистів брати поїхали до Польщі. Згодом троє з них емігрували до Ізраїлю, а один – до США. У 60-их роках Йозеф написав листа до голови сільської ради Трійці з проханням знайти родину своїх рятівників. Той передав листа Андрію та Анелі, які на той час переїхали до Львова. Із тих часів триває зв'язок між двома родинами.

Як розповів Надзвичайний та Повноважний Посол Ізраїлю в Україні Еліав Бєлоцерковські, в Ізраїлі докладають чималих зусиль щоб відшукати Праведників світу та оприлюднити історію цих людей.

«Проводиться дослідницька робота, шукають документи, розмовлють з людьми, які пережили ці події. Нажаль з часом їх стає все менше і менше. Іноді праведників нагороджують уже посмертно. Для нас, держави Ізраїль, важливо показати, що у той трагічний період нашого народу все ж були люди, які незважаючи на все рятували євреїв, ризикуючи всім», - зазначив Бєлоцерковські.

comments powered by HyperComments