У Львові відтворили бої українcько-польської війни 1918-го (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Неділя, 2 листопада 2014, 23:56
Сьогодні, 2 листопада у Львові стріляли і лунали вибухи. Міську раду намагалися захопити озброєні польські ополченці, їхні атаки відбивали Українські Січові стрільці.
У Львові відтворили бої українcько-польської війни 1918-го (ФОТО)

Бої проходили на самій площі Ринок. Таким чином у центрі Львова реконструктори відтворювали події українсько-польської війни 1918-1919 років, яка розпочалася після проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР).

Подивитися на відтворення подій Листопадового Чину зібралося чимало глядачів. Також для імітації бойових дій на площі Ринок були розставлені укріплення із мішків з піском та загородження із дерев’яних колод.

За сценарієм реконструкції, в бою за Львів з боку української сторони брали участь курені Січових Стрільців. Переважно це молоді хлопці та дівчата – у сіро-синій формі вояків австро-угорської армії з тризубами та жовто-блакитними кокардами на головних уборах. Згодом до них долучився загін козаків-наддніпрянців отамана А.Долуда.

З польської сторони усусам протистояли ополченці Легіону орлят, сформованого з поляків, які воювали у складі Австро-Угорської армії (коли південна частина Польщі входила у склад Австро-Угорської імперії). Тож однострій вони мали зазвичай такий же, як і в УСС, лише з біло-червоними кокардами і стрічками.

Також у багатьох поляків кидалася в очі нашивка з черепом та абревіатурою G.S. на рукаві (емблема 3-го відрізку оборони Львова). Абревіатура G.S. означає "Gora Stracen" - відома також як Гицлева Гора.

Як розповів голова Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач, під час реконструкції відтворювали другий день існування Західноукраїнської Народної Республіки, коли поляки зі зброєю в руках намагалися зупинити прагнення українців здобути незалежність.

comments powered by HyperComments