Оксана Забужко презентувала проект «Літопис самовидців»

Юлія Гуш  |  Неділя, 14 вересня 2014, 20:11
13 вересня в Палаці Потоцьких відбулася презентація проекту Оксани Забужко «Літопис самовидців: Дев'ять місяців українського супротиву».
Оксана Забужко презентувала проект «Літопис самовидців»

Захід відбувся в рамках Львівського форуму видавців. В ньому також взяли участь інші упорядники видання – Тетяна Терен та Ростислав Лужицький. Книга «Літопис самовидця» складається з текстів, які були опубліковані різними людьми в блогах та соціальних мережах. Є щоденникові записи. Всі вони висвітлюють події, які відбувалися в Україні починаючи з 30 листопада 2013 року та закінчуючи кінцем серпня 2014. Ідея створення збірки належить Оксані Забужко.

Переважна більшість авторів – звичайні люди, які стали свідками трагічних подій новітньої історії України. В своїх записах вони не тільки замальовували те, що відбувалося на їх очах, а й викликали там власні емоції та переживання. Всі пости, які увійшли у збірку, не піддалися жодній цензурі. За словами упорядників, це дійсно народна книга. Деякі історії залишились анонімними. Оксана Забужко розповіла, що одна з анонімних авторок, яка написала про трагічні події в Одесі, свого часу зазнала переслідувань.

Деякі тексти, які було представлено в книзі, вже не знайдеш в мережі. Наприклад, чимало авторів, які писали для Живого журналу, було заблоковано. Тому Забужко закликала присутніх перепощувати важливі тексти, адже таким чином можна буде їх зберегти. А це дуже важливо за часів інформаційної війни.

Після презентації книги відбувся вступ дуету Тельнюк: Сестри. Галя та Леся Тельнюк виконали пісні, основна частина яких була написана під час Майдану. Аудиторія аплодувала музиканткам стоячи. 

comments powered by HyperComments