У Львові відзначили 100-річчя з дня утворення легіону Українських Січових Стрільців (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Середа, 6 серпня 2014, 17:21
Вшанувати Січове Стрілецтво до Меморіалу УСС на Янівському кладовищі прийшли студенти, пластуни, керівництво міста, духовенство та небайдужі львів’яни.
У Львові відзначили 100-річчя з дня утворення легіону Українських Січових Стрільців (ФОТО)

Присутні поклали квіти до меморіалу, виконали повну версію Гімну України та провели екуменічну панахиду.

 «100 років тому перед Галичиною повстало питання захисту своєї землі від нападу з боку Російської імперії. Тоді наші земляки, молоді  члени українських товариств і організацій «Пласт», «Сокіл» і «Січ» склали основний контингент борців за українську державу. Вступивши до лав УСС, ця західноукраїнська молодь продемонструвала на полях Першої світової війни мужність і велич українського народу. Вони, будучи добровольцями, показали жертовність та готовність стати на захист своєї землі», - йшлося у промові.

В українських селах, куди заходили Січові Стрільці, дуже дивувалися молодим інтелектуалам, які співали пісень, писали вірші та малювали карикатури, так як сьогодні їх малюють у фейсбуці, висміюючи свого ворога, який має мету знищити незалежність нашої держави

Відтак, голова Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Петро Франко попросив мера Львова встановити на міській раді меморіальну таблицю 16-ти річному січовому стрільцю Степану Паньківському. Юний стрілець відзначився тим, що 1 листопада 1918 року о 4 годині ранку за наказом командира УСС Дмитра Вітовського, та при охороні 4-ох «усусів», встановив на щоглі Львівської Ратуші синьо-жовтий прапор.

«Хіба це не герой? Хіба ми не маємо пам’ятати за нього?, - звернувся Петро Франко до присутніх

Також під час урочистостей на Меморіалі УСС підняли прапор України, який, як запевнив міський голова Андрій Садовий, залишиться тут назавжди.

«Сьогодні ми відновлюємо історичну справедливість. Всі ті хлопці і мужі, які тут поховані, вони йшли в бій з нашим прапором. І там на небі їм буде трошки моторошно, що немає цього прапора тут. Сьогодні тут є цей прапор і він буд тут тепер назавжди. Бо тут йому місце», - зазначив Андрій Садовий.

Окрім цього, мер Львова пообіцяв робити «все можливе і неможливе», щоб більше уваги приділяти патріотичному та військовому вихованню дітей в школах.

«Це питання життя або смерті. Незалежність не дається просто так. За неї треба воювати кожного дня», - додав міський голова.

comments powered by HyperComments