У Львові відкрили виставку кримського живопису

Наталі Істоміна  |  Неділя, 16 березня 2014, 22:40
Стереотипи існують для того, щоб їх ламати. У Львові зламали черговий стереотип, на цей раз про те, що львів'яни негативно ставляться до росіян.
У Львові відкрили виставку кримського живопису

В арт-галереї «Мадам Пальмгрен» нещодавно відкрили виставку живопису «Крим у серці Львова». Автори полотен намагалися донести меседж про те, що місто гостинне для різнонаціональних і різномовних людей, яким комфортно жити і творити на його території.

В експозиції представлені роботи: Федора Захарова, Гуго Шауфлера, Павла Мірошниченка, Артема Пучкова, Вероніки Шевчук, Сергія Матяша, Альберта Щиткова, Феодосія Северина, Павла Передерія та Софії Тимофєєвої.

Софія Тимофєєва розповіла, що переживає події, які відбуваються у Криму. «Як художник я хотіла б передати свою прив’язаність до тих місць. Коли Крим тільки відкривали мандрівники у XVIII – XIX ст., він був пустинним для всіх. Тому на картинах можна побачити погляд з минулого і, напевно, з майбутнього» - розповіла мисткиня.

Ірина Магдаш, заступник керівника управління культури ЛМР розповіла, що через емоції набагато простіше і ефективніше можна подолати ті стереотипи, якими наповнені наші голови. «Ніхто не вірить ніяким ЗМІ, ніхто не вірить ніяким аналітичним статтям з відомих причин. Вірять своїм емоціям. Власне, ці емоції, які є тут в цьому залі, вони найкраще руйнують ті стереотипи, які будували між нами стіну. Люди позбулися кордонів, вони не знають меж і стереотипів. Через культуру, через мистецтво, через емоцію можна зрозуміти і відчути. Спочатку потрібно відчути, що ми єдині, а тоді прийде це розуміння. Тільки через емоцію. І це можуть зробити тільки люди мистецтва» - запевняє п. Ірина.

Вікторія Рибак, директор галереї, зазначила, що всі картини можна придбати. Прибутки будуть передані сім’ям, члени яких постраждали на Майдані.

Директор також зазначила, що галерея постійно співпрацює з кримськими авторами. «Ми працюємо з Кримом з перших днів існування галереї. Зараз долучаємо львівських авторів і українських. Наступна виставка буде художника Юрія Писаря, а після нього Едуард Куліш, сімферопольський автор. У нас це заплановано на рік і періодично відбуваються персональні виставки кримчан. Ми прагнемо розвіяти стереотипи, бо на нашій території є Крим і Росія, Італія і Франція. Тут немає територіальних меж. Ми хочемо показати, що не такий страшний вовк, як його малюють» - зазначає Вікторія Рибак.

Фото: Galnet

comments powered by HyperComments