Жадан презентував нову книгу «Месопотамія» та розповів про свої враження від подій на Майдані

Остап Нетахата  |  Четвер, 20 лютого 2014, 00:34
Український письменник та поет Сергій Жадан у Львові презентував нову книгу прози та поезій «Месопотамія». Як охарактеризував автор свою роботу, це його найбільш інтимна книга. Окрім цього харківський письменник відповів на запитання, котрі йому поставили присутні на зустрічі.
Жадан презентував нову книгу «Месопотамія» та розповів про свої враження від подій на Майдані

Спочатку Сергій Жадан зустрівся з шанувальниками в Українському католицькому університеті (УКУ). Окрім обговорення на тему літератури, письменник відповів на важливі питання щодо останніх подій у країні.

«Ми можемо лише припускати чи спланованою, чи спонтанною була остання операція на Майдані. Ми не знаємо чи адекватним прокинувся сьогодні Президент, чи ні. Неадекватна людина у стані страху може наробити багато дурниць. З одного боку влада здатна на все, дев’ятнадцятого вона це показала. Але люди з іншого боку теж люди готові йти до кінця. Думаю, в недалекій перспективі переможе революція. Питання лише якою ціною. Я просто не розумію, де ця держава з такою системою правління зможе існувати…» – сказав Сергій Жадан.

Також харківський письменник пояснив настрої, котрі панують на сході та півдні України. За його словами, влада втратила підтримку й там.

«Схід і Південь, швидше за все, прийме владу з Києва. Міф про «російський Схід» продукує влада. Звичайно, що є люди, які підтримують і «Рускій мір», але такі ідеї швидше розповсюджені в маргінальному середовищі. Такі ідеї підтримують люди, які нічого для цього не зроблять. Наприклад, якийсь бізнесмен може розказувати про підтримку того ж «Руского міра», але він не дасть для нього навіть гривні.

Також звучать подібні заяви від влади, того ж Добкіна, але це швидше політичне замовлення, дешевий піар для того, щоб мобілізувати свій електорат. Та навряд харківська влада готова вести регіон до Росії чи якихось змін», – поділився Сергій Жадан.

Увечері поет і письменник презентував нову книгу й у театрі Леся Курбаса. Тут він розповів, що писав книгу ще позаминулого року. І лише так збіглося  її презентувати у такий трагічний час. Розпочав читання Сергій Жадан з хвилини мовчання в пам’ять про загиблих на Майдані у Києві.

На завершення він прочитав декілька віршів із майбутньої книги. Пропонуємо вашій увазі запис цих поезій. Вибачайте за якість…

Фото Катерини Недеснової

comments powered by HyperComments