Львівські активісти вночі захопили головні адміністративні будівлі міста. Силовики не опирались

Борис Недільний  |  Середа, 19 лютого 2014, 10:23
"Коктейлі Молотова", вибиті вікна та двері, потрощена оргтехніка та меблі, спалені службові документи та інші папери…
Львівські активісти вночі захопили головні адміністративні будівлі міста. Силовики не опирались

 Атака частини внутрішніх військ на Стрийській

Варфоломіївську ніч владі та силовикам влаштували майданівці у Львові. Так, за минулу ніч активісти захопили прокуратуру, СБУ, Обласне управління міліції, два райвідділи міліції та податкову. Деякі приміщення розтрощено, деякі – підпалено. В облозі протестувальників також знову опинилась обласна держадміністрація (ЛОДА). Усі ці об'єкти перейшли під контроль учасників протестів без спротиву силовиків.

Львівська обласна прокуратура вночі

Все розпочалось після спроби "Беркуту" ввечері взяти штурмом київський Майдан. Близько 22:30  з’явилась інформація про захоплення ЛОДА. Опір протестувальникам охорона не чинила.

Далі – пішла ланцюгова реакція на інші осередки центральної влади у Львові. Вщент розтрощено обласне управління прокуратури. Активісти через вікна викидали папери, оргтехніку, меблі, палили документи.

Перед обласною міліцією

До обласного управління міліції майданівці увірвались через боковий вхід. Жодної спроби з боку правоохоронців перешкодити активістам не було. Єдине, що начальник ГУ МВС Львівщини Олександр Рудяк так і не полишив своє приміщення і в час активних дій в управлінні перебував тут.

Міліціонери безпорадно спостерігають

Близько 3 ночі протестуючі добралися до головного управління СБУ у Львівській області. Потрощено вікна та двері. Перед входом до приміщення та у внутрішньому дворику всю ніч горіли шини та підпалені авто. Жодного опору з боку спецслужби не було. Уночі прес-служба СБУ оприлюднила реакцію свого керівника.  «Ми живемо в одному місті, де повинні спільно зберегти мир і спокій. Нам ніхто не давав та не дає «злочинних наказів». Співробітники СБУ діють та будуть діяти лише в межах закону. Ми повинні дати можливість опозиції та владі вирішити політичну кризу в Україні спокійно, шляхом переговорів», - зазначив керівник СБУ Львівщини.

Завітали вночі активісти і до головного управління Міністерства доходів і зборів. Озброєні пляшками з легкозаймистою сумішшю близько двохсот людей прийшли штурмувати фіскальний орган. Проте охорона сама віддала ключі активістам. Попри пориви окремих мітингувальників підпалити документи та саме приміщення, їх запал швидко присмирили помірковані активісти.

Напередодні вдень перед блокованою  в/ч

Найгарячіше минулої ночі у прямому значенні Львові було на вулиці Стрийській на території військової частини, яку, нагадаємо, майданівці блокують вже другий місяць поспіль. За словами очевидців, учора близько опівночі ВВшники намагалися прорвати блокаду та покинути території частини. Як наслідок – пожежа, яка мало не добралась до арсеналу. Активісти підпалили барикади, аби перешкодити виїзд БТР за межі території. Проте полум'я швидко перекинулось на приміщення КПП, а згодом – і на казарми. Одну із казарм підпалили коктейлями Молотова. У відповідь на такі дії, військові кидали у активістів світлошумові гранати. В кінцевому результаті сторони дійшли домовленості – беззбройні військові покинули війську частину, натомість арсенал зі зброєю опечатали. Про поранених чи жертви наразі інформації немає.

Присутність єдиного центру керування активістами не відчувалась. Люди діяли спонтанно. Як правило, були озброєні кийками, битами, палицями. На головах у деяких були каски, в руках – щити. Попри всю цю амуніцію, майданівці  не чіпали приватної власності львів'ян, скерувавши всю свою агресію на адмінбудівлі.

Фото: Петро Волинський

comments powered by HyperComments