У Львові пікетували митницю за блокування гуманітарної допомоги Майдану (ФОТО)

Валерій Шмаков  |  Четвер, 6 лютого 2014, 20:24
Сьогодні, 6 лютого, активісти Комітету Майдану Львівщини провели попереджувальну акцію під Львівською митницею Міністерства доходів. Причиною пікету стало те, що митники не пропускають через кордон гуманітарну допомогу з Польщі, на погляд активістів, порушуючи Митний кодекс.
У Львові пікетували митницю за блокування гуманітарної допомоги Майдану (ФОТО)

Зокрема, біля входу в приміщення Львівської митниці зібралося кілька десятків осіб, які тримали в руках плакати з написами: «Митниця, ти українська?», «Дякуємо полякам», «Митнице, не виконуй злочинні накази», «Ганьба бюрократам!», «Митниця з народом».

Нагадаємо, ще 30 січня автобус з Любліна, який перевозив гуманітарну допомогу для потреб  київського Майдану, не зміг перетнути кордон України у Раві-Руській. Того ж дня, повернувшись назад до Польщі, волонтери розвантажили автобус на місцевому складі у Перемишлі. І вже звідти намагались вивозити гуманітарну допомогу особистими автомобілями, завантажуючи по  25 кг .

Ця гуманітарна допомога складалася з каріматів, спальників та теплого одягу. Тож, за словами активістів митники відмовлялись пропускати її через кордон, оскільки ці речі можуть бути використані на Євромайдані.

Водночас, волонтерка Марися Артим’юк, яка відповідала за рух вантажу з Любліна до Львова каже, що 30 січня у Раві Руській митники не пропустили автобус, пояснивши що організація, для якої перевозився вантаж, не зареєстрована в Україні, хоча йшлося про абсолютно легальну в Україні Греко-католицьку  церкву в Києві.

«Ми так розуміємо, митники отримали усний наказ «зверху» не пропускати подібні речі і тепер стараються його обґрунтувати, хто як вміє. Та не завжди воно виходить логічно. Вони думають що все забудеться і непомітно пройде, але ми прийшли сюди показати, що ми не забули. Бюрократична машина, котра підзвітна тільки одній  сім'ї, насправді має представляти інтереси всіх українців, а не тільки окремих осіб», - каже представниця мережі колективного захисту «Свої» та волонер Майдану Юлія Кокоячук.

Водночас, начальник Львівської митниці Міндоходів Сергій Попазогло заперечує, що не пропускають гуманітарну допомогу до України, заявляючи, що не пускають лише багаж з неналежно оформленими документами.

При цьому, як заявив представник ініціативної групи, яка ходила спілкуватися з керівництвом митниці,  Валерій Веремчук, активісти Євромайдану збираються за два дні вирушити колоною автівок до українсько-польського пункту пропуску та особисто перевірити дотримання законів митниками.

 

 

comments powered by HyperComments