Львів’яни заблокували спецпідрозділ «Грифон» у психлікарні

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 24 січня 2014, 20:02
У Львові група активістів не дозволила автобусу з двадцятьма бійцями спецпідрозділу «Грифон» виїхати з місця збору на території Львівської обласної державної клінічної психіатричної лікарні, що на вул. Кульпарківській, 95.
Львів’яни заблокували спецпідрозділ «Грифон» у психлікарні

Першими на сполох забили працівниці психлікарні, які вранці поспішали на роботу.

Вони побачили, що на території лікарні перебуває близько двох десятків бійців «Грифону», які в повній амуніції сідають в автобус.  «Для нас не дивина бачити на території лікарні «Грифон», оскільки вони тут вже 20 років охороняють злочинців, яких привозять на судово-медичну експертизу та постійно охороняють це відділення [- в Україні "Грифон" - це спецпідрозділ МВС, який охороняє суди і звинувачених під час судового процесу]. Однак не в такій кількості. Зазвичай їх тут до п’яти осіб. А тут двадцять бійців в касках зі щитами та палицями», - розповідає пані Наталія.

Вона і ще кілька працівників лікарні були серед тих хто не давав автобусу з «Грифоном» виїхати в місто. Вони просто стояли на шляху автобусу і не давали йому їхати. Попри це, автобусу все ж вдалося проїхатись довкола території психлікарні на виїзд у бік вул. Кульпарківської. Однак це зайняло близько години і за цей час на підмогу під’їхали активісти Автомайдану та мешканці довколишніх будинків.

Активіти заблокували автобус і змусили водія автобусі відкрити двері.

«Ми їх питали, куди вони їдуть в повній амуніції – ті відповідали, що мовляв охороняти суд. Однак не сказали точно який і де. Тому їм ніхто не повірив, - розповів пан Петро, який працює у лікарні санітаром.

Після цього люди почали кричати «Ганьба!», «грифонівці» швидко вибігли з автобуса та зачинились в приміщенні поруч з відділенням приймальні, яке вони орендують. Тільки один з них не встиг потрапити всередину і був змушений домовлятися з людьми про те, щоб його впустили.

Частина людей спустила колеса в автобусі, щоб остаточно унеможливити його рух. А під обід на виїзді з подвір’я, де розташоване місце дислокації «Грифону», з’явилась барикада з автомобільних шин та дерев’яних піддонів.

Поруч поставили бочки і розпалили вогонь, щоб зігріти людей. А жінки піднесли канапки і гарячий чай.

Активісти заявили, що випускати бійців не будуть доти,  доки ті не перейдуть на бік народу.

Довідка

"Грифон" — спеціальний підрозділ судової міліції МВС України в завдання якого входить забезпечення безпеки працівників суду, які беруть участь в слуханнях у резонансних справах, членів їх сімей і близьких родичів, а так само учасників процесу. З метою виконання своїх функцій, підрозділи «Грифона» мають право проводити оперативні заходи з метою виявлення потенційних загроз суддям і учасникам процесу.

Фото:Катерина Поліщук

comments powered by HyperComments