"Свобода" та "Автономний опір" влаштували бійку в центрі Львова (ВІДЕО)

Валерій Шмаков  |  Четвер, 16 січня 2014, 15:11
Сьогодні зранку на площі Ринок у Львові виникла бійка між представниками ВО «Свобода» та активістами організації «Автономний опір». Конфлікт виник під час пікету проти руйнування Шпиталю Шептицького на вулиці Озаркевича.
"Свобода"  та "Автономний опір"  влаштували бійку в центрі Львова (ВІДЕО)

Зокрема представники «Автономного опору» мали намір встановити під стінами Львівської міської ради «Стовп ганьби», із прізвищами та фотографіями депутатів-свободівців, які голосували за виділення земельної ділянки під забудову на вул. Озаркевича 4а. Проте така ініціатива не сподобалась прихильникам ВО «Свобода», які назвали це провокацією.

Сам «Стовп ганьби» був зроблений з металевих уламків зруйнованого паркана, яким була огороджена лічниця Шептицького.

Коли автономи несли «Стовп ганьби» на площу Ринок на вулиці Руській до них підбігло декілька свободівців, серед яких були і депутати Львівської міськради Любомир Мельничук, Андрій Карбовник та Михайло Семчій які намагалися перешкодити активістам. Обурення Любомира Мельничука викликало те, що начебто поряд із фотографіями депутатів, які голосували за передачу земельної ділянки на вул. Озаркевича 4а на «Стовпі ганьби» було розміщено фото глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука.

В результаті конфлікту виникла шарпанина, яка переросла в бійку. Автономи скандували «Геть сволоту з України!», «Свобода, регіони – одна коаліція!», а свободівці у свою чергу - «Провокатори!», «Комуняку на гіляку!».

Після того як учасників бійки розборонили працівники міліції, активісти вирушили під міську раду де при спробі встановити «Стовп ганьби» виникла нова сутичка. Невідомі почали зривати із нього банери із фотографіями та прізвищами депутатів-свободівців. 

Аби не дати конфлікту розгорітися між свободівцями та автономами встав кордон міліції. Проте, словесна перепалка тривала ще довго. Автономи називали свободівців фашистами а ті в свою чергу їх – «агентами Москви».

По завершенні акції активісти «Автономного опору» забрали із собою стовп та в супроводі міліції понесли його встановлювати поблизу лічниці Шептицького на вул. Озаркевича.

Фоторепортаж дивіться тут.

Довідка:

Нагадаємо, 10 січня забудовник екскаватором зруйнував будівлю з якої починав свою роботу український шпиталь «Народна лічниця», заснований Митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким. Руйнацію зупинили пам’яткоохоронці та журналісти, однак до цього часу третину історичної будівлі Львів вже втратив.

Український шпиталь «Народна лічниця» імени Митрополита А. Шептицького — медична установа, заснована 1903 року для надання безкоштовної лікарської допомоги вбогим хворим мешканцям Львова та усієї Галичини — без різниці віровизнання й національності. Проіснувала у 1904—1944; відновила діяльність після проголошення незалежності України (докладніше - див. у Вікіпедії).

comments powered by HyperComments