Львівські релігієзнавці стали на захист УГКЦ

Катерина Поліщук  |  Четвер, 16 січня 2014, 00:06
Науковці Львівського музею історії релігії вимагають в негайно відкликати лист Міністерства культури з погрозами до глави УГКЦ Святослава Шевчука як антиконституційний і протизаконний.
Львівські релігієзнавці стали на захист УГКЦ

Про це йдеться в заяві наукових співробітників, яку вони оприлюднили на сторінці музею у Facebook. На їхню думку Лист Міністерства культури № 1/3/13-14 з 3 січня 2014 року є грубим порушенням свободи совісті та релігії та спробою відновити в Україні державно-тоталітарний контроль за релігійним життям.

 «В листі висловлена погроза «порушення перед судом питання про припинення діяльності» УГКЦ. Саме остання фраза своєю безглуздістю та брутальністю нас заскочила. Це ж треба вміти так – перед усім світом(!)– продемонструвати свою недолугість. Цього року УГКЦ відзначатиме 25-річчя виходу з підпілля. Впродовж років ми – серед інших церков та релігій – досліджуємо та популяризуємо історію УГКЦ, збираємо пам’ятки, які засвідчують вагомий внесок УГКЦ в духовне, культурне та суспільне життя України, постійне зростання її авторитету серед громадян України та в світі. І ось знову погроза заборони УГКЦ», – йдеться в заяві релігієзнавців.

Науковці наголошують на тому, що від початків народного руху «Майдан» священнослужителі та вірні УГКЦ разом зі своїми співбратами з УАПЦ, УПЦ КП, УПЦ МП, РКЦ, протестантських об’єднань брали і беруть найактивнішу участь в усіх масових акціях, оскільки «релігійні організації мають право брати участь у громадському житті, а також використовувати нарівні з громадськими об'єднаннями засоби масової інформації» - стаття 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Окрім цього статтею 3 цього Закону визначено, що «здійснення свободи сповідувати релігію або переконання підлягає лише тим обмеженням, які необхідні для охорони громадської безпеки та порядку, життя, здоров'я і моралі, а також прав і свобод інших громадян, встановлені законом і відповідають міжнародним зобов'язанням України». тобто законодавство не містить застережень щодо участі УГКЦ, інших церков та релігійних організацій в будь-якому громадському русі України, зокрема «Майдан».

Нагадаємо, 13 січня 2014 року в ЗМІ було опубліковано лист Міністерства культури України № 1/3/13-14 з 3 січня 2014 року за підписом першого заступника міністра Кохана Т. Г. до Голови УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука щодо участі священнослужителів УГКЦ в акціях мирного, ненасильницького спротиву громадян України «Майдан» в центрі Києва. У листі заступник міністра стверджує, що релігійна діяльність на майдані Незалежності в Києві, яку проводять представники УГКЦ впродовж останніх місяців, та встановлення "молитовних наметів" порушують чинне законодавство про свободу совісті та релігійні організації. Як наслідок Мінкульт пригрозив УГКЦ порушити перед судом «питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».

comments powered by HyperComments