Творча зустріч з Михайлом Ткачуком у „Тюрмі на Лонцького”

Наталя Істоміна  |  Вівторок, 27 серпня 2013, 08:01
У Львові нещодавно відбулася творча зустріч у незвичному для мистецтва місці. Відомий київський кінорежисер Михайло Ткачук зустрівся із поціновувачами кіномистецтва у Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів „Тюрма на Лонцького”.
Творча зустріч з Михайлом Ткачуком у „Тюрмі на Лонцького”

Михайло Ткачук - визнаний режисер-документаліст. Він прославився завдяки циклу „Загадка норильського повстання”, за який отримав відзнаку „Свобода як найвища цінність” на фестивалі документального кіно „Український контекст”  у 2006 році. Серед нагород митця також премія імені Василя Стуса та імені Тараса Шевченка. Режисер є власником студії „Заповіт”. Про себе, власне про свій вік, Михайло Ткачук висловлюється дуже оптимістично і не без самоіронії. „Мені двадцять два і ще п’ятдесят” – стверджує він.

Модератор зустрічі розповіла, що Михайло Ткачук прибув до Львова на X Світовий конгрес українців. Темою зустрічі стала свобода, яка визрівала в умовах повної несвободи. Гості заходу мали можливість першими побачити  стрічку „Сніги, сніги”.

Михайло Ткачук розповідав про Норильське повстання і про те, як він зі своїми однодумцями доносить до людей правду про нього. Режисер зазначає, що цьому повстанню були притаманні ненасильницькі методи боротьби, адже це не було збройне повстання. „Повстало 20 тисяч людей, а загинуло 180. До прикладу, коли на наступний рік в Кінгіру повстали люди було 8 тисяч повсталих і загиблих 800. Це свідчить про високу організацію Норильського повстання. Повстання було інспіровано владою. У той момент помер Сталін і випустили кримінальних злочинців, але політв’язнів залишили в неволі. НКВД надумали спровокувати повстання, а потім його придушити, щоб показати, як добре працюють. Було задумано, що національні групи зіштовхнуться між собою і почнуть один одного різати. Проте це було повстання духу” – розповідає митець.

//www.day.kiev.ua

Кінорежисер також поділився планами на майбутнє, зазначивши що в жовтні планує організувати дискусію на тему „Норильського повстання” у Львові. Митець зазначає, що дуже важливо, щоб це була саме дискусія де кожен зможе висловити власну думку.

comments powered by HyperComments