Зі Львова до Кракова за 12 годин...на ровері

Оля Юречко  |  Четвер, 22 серпня 2013, 13:04
Львів — столиця не лише шоколаду, кави, культури, але й велосипедів. У цьому неодноразово переконували організатори різноманітних велоперформансів, що відбуваються у Львові з постійною періодичністю. Підтвердженням цього є наступна “велоподія” — веломарафон “Львів — Краків”, що стартує 24 серпня у Львові і має на меті популяризувати велоспорт серед людей різного віку.
Зі Львова до Кракова за 12 годин...на ровері

Сучасний веломарафон “Львів — Краків” відбуватиметься вже шостий рік поспіль. Участь у ньому візьмуть понад 80 осіб з Польщі та України віком від 14 до 70 років. Відстань, яку планують подолати учасники, становить 325 км. В середньому швидкість учасників сягає 27 км за годину, хоча два роки тому був встановлений велорекорд — понад 30 км за годину.

Цьогорічний марафон, за словами організаторів, стане унікальним явищем в історії українських  веломарафонів з кількох причин: він приурочений до святкування Дня незалежності України, має велику відстань пробігу та проходить не головною дорогою, що веде зі Львова до Кракова, а польовими шляхами та малими містечками Польщі.

За словами організаторів заходу, метою веломарафону “Львів — Краків” є пропаганда велоспорту  та велосипеда зокрема, як екологічного транспортного засобу. Важливим факторм є й українсько-польська співпраця у галузі спорту та рекреації, пропаганда здорового способу життя та залучення до велоспорту усіх верств населення, не зважаючи на вік.

Організатори та кубки веломарафону

До слова, веломарафон “Львів — Краків” вперше стартував ще 1894 року, і це було надзвичайно значимою подією, зважаючи на те, що виробництво велосипедів розпочалося лише у 1884 році. На той час велосипед був елітним засобом пересування, тому такий веломарафон був своєрідною пропагандою модного транспортного засобу, який був тоді доступний лише заможним людям. Перший веломарафрн “Львів — Краків” мав великий успіх і проводився упродовж наступних років, однак традиція його проведення перервалася 1939 року, коли Львів і Краків розділив кордон.

З  2008 року за сприяння  Львівської Купецької Конгрегації та Краківської Королівської Роверової Академії веломарафон “Львів — Краків ” щороку проводиться в Україні та Польщі.

comments powered by HyperComments