X Світовий конгрес українців вшанує пам’ять жертв Голодомору

Наталя Істоміна  |  Вівторок, 20 серпня 2013, 10:12
X Світовий конгрес українців відбудеться 20 – 22 серпня в Національному університеті „Львівська політехніка”. Ювілейний конгрес присвячений пам'яті жертв Голодомору 1932 – 1933 рр., якому цього року виповнюється 80 років.
X Світовий конгрес українців вшанує пам’ять жертв Голодомору

Захід розпочнеться о 16.00 біля Національного університету „Львівська політехніка”. Формуватиметься колона для пам’ятної ходи до пам’ятника Т. Шевченку, де відбудеться Панахида. Пам’ять жертв Голодомору кожен з учасників дійства вшанує п’ятьма колосками, обвитими чорною стрічкою. Стебла пшениці символізують  „Закон про п’ять колосків”, який став одним із ключових інструментів геноциду 1932 – 1933 рр.

У рамках конгресу також відбудуться три круглі столи. Вони будуть присвячені євроінтеграції України, історії Голодомору та Світовому українству.

На прес-конференції, присвяченій X Світовому конгресу українців, Ярослава Хортяні, перший заступник президента Світового конгресу Українців та голова Європейського конгресу України, наголосила, що тема Голодомору в Україні почала відходити на задній план з приходом нової влади. Не уточнюючи імені, п. Ярослава розповіла про особу, яка радила українцям забути свою історію. „Ми не можемо забути свою історію, бо ми зрадимо самі себе і не будемо мати майбутнього. Народ, який забуває про трагедію, не має майбутнього. Потрібно пам’ятати, вшановувати, але водночас розвивати свою країну” – стверджує вона.

„Мрію про той час, коли приїжджатиму з Будапешту без жодних перепон, а ви житимете тут як в Європі” – дещо відчужено розповіла Ярослава Хортяні.

Попри всі безперечні позитиви X Світового конгресу українців, подія матиме невеличкий неприємний нюанс, за який на прес-конференції завчасно вибачилася Оксана Винницька, голова Світової координаційної виховно-освітньої ради, почесний консул Канади у Львові. У зв’язку із пам’ятною ходою до пам’ятника Шевченка деякі дороги будуть перекриті і на вулицях утворяться корки.

Довідка

СКУ є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує звязки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 році як громадська організація, у 2003 році СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та Соціальною радою Організації Об’єднаних  Націй.

comments powered by HyperComments