У Львові триває 5-й ювілейний фестиваль LvivKlezFest

Наталя Істоміна  |  Середа, 14 серпня 2013, 00:56
У Львові триває фестиваль єврейської культури LvivKlezFest. Впродовж серпня львів’яни та гості міста матимуть змогу долучитися до кращих зразків зі скарбниці єврейської культури.
У Львові триває 5-й ювілейний фестиваль LvivKlezFest

Про особливості святкування розповідали Адель Діанова, директор Всеукраїнського Єврейського Благодійного Фонду „Хесед-Ар’є”, Юлія Стефанюк, керівник проектів «Холдингу Емоцій «Фест!» та Іоланта Пришляк, заступник генерального директора Львівської філармонії на прес-конференції присвяченій фестивалю.

Програма фестивалю надзвичайно насичена. До уваги поціновувачів єврейської культури будуть представлені єврейські мелодії та пісні, танці, театральні вистави, майстер-класи, виставки єврейських художників, страви національної кухні, книжки та диски, а також єврейські розваги для дітей. Власне фестиваль – спроба відтворити втрачену культуру єврейського кварталу Львова, який був одним із прикладів галицької мультикультурності.

Найяскравіше єврейські традиції будуть представлені у театралізованому національному весіллі на площі Ринок. Журналістам, на прес-конференції, продемонстрували обряд сватання. Дійство більше, ніж нетипове, з анекдотичними ситуаціями, популярними в народі.

Завершиться весілля грандіозним гала-концертом на площі Арсенальній. Організатори фестивалю анонсують виступи зірок єврейської музики з України, Австрії, Ізраїлю, Молдови, Німеччини, Великої Британії, Польщі, Росії та Латвії.

Юлія Стефанюк запевняє, що саме 1 вересня, день, коли відбудеться гала-концерт, стане найфеєричнішим моментом фестивалю. „Цього року ми очікуємо більше гостей, ніж попередні роки. Сподіваюся цього року, як завжди, здивуємо” – впевнена в майбутньому успіху жінка.

Іоланта Пришляк запевнила присутніх на прес-конференції журналістів, що Львівська філармонія – це інституція, яка виховує. Фестиваль, в свою чергу, виховує добре ставлення одне до одного. Заступник директора філармонії заінтригувала майбутнім фестивальним сюрпризом: „Буде щось нове для глядачів неєврейської національності”.

Фестиваль LvivKlezFest обіцяє бути по-справжньому феєричним та неординарним. У Львові відбувається багато тематичних фестивалів, проте рівень, ідея та організація саме цього свята позитивно вплине на європейський імідж  Львова як культурної столиці України.

comments powered by HyperComments