Вищий пілотаж СБУ на Львівщині, або марганцівка – загроза національній безпеці

Олекса Олич  |  Четвер, 8 серпня 2013, 18:25
СБУ – закрита структура, але інколи полюбляє похизуватися професійними успіхами. Ось і цього разу прес-служба УСБУ у Львівській області розповсюдила цікаве повідомлення. Виявляється, ще у червні цього року в міжнародному пункті пропуску «Краковець» працівники СБУ затримали іноземця, який спробував незаконно ввезти в Україну хімічну речовину, що використовується при виготовлені особливо небезпечних наркотичних засобів.
Вищий пілотаж СБУ на Львівщині, або марганцівка – загроза національній безпеці

Тоді під час митного догляду правоохоронці виявили та вилучили у порожнині запасного колеса чотири металеві контейнери з порошкоподібною речовиною темно-бордового кольору. Експертне дослідження встановило, що в контейнерах містився перманганат калію загальною вагою 5 кілограмів (простіше, марганцівка). Це хімічна сполука часто використовується як антисептик при наданні невідкладної медичної допомоги та лікуванні різних хвороб. Але, згідно з «Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 р. № 770, перманганат калію належить до прекурсорів, стосовно яких встановлено заходи контролю.

Отож, слідчі СБУ здійснюють досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.305 (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу, яка передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років  з конфіскацією майна.  

З цього повідомлення виникає кілька запитань. Якщо «контрабанду» виявили під час митного догляду і потім передали для розслідування в СБУ – тоді для чого писати «працівники СБУ затримали», їм же ж «контрабандиста» передали з рук в руки. Якщо ж це була спецоперація СБУ, яка чи то агентурним методом, чи технічним довідалася про ймовірність проникнення на територію України 5 кілограмів марганцівки – то личило б так і сказати. Мовляв, «в результаті таких то методів-заходів» наші героїчні оперативники захистили країну не від кокаїну чи героїну, які мирно перекочовують через українсько-російський кордон під  дружнє похропування тамтешніх митників та спецслужбовців, а від зловорожої марганцівки з Польщі.

Та в будь-якому випадку подія заслуговує на схвальні оплески громадськості. Бо чого ж більшого хотіти від спецслужби, яка офіційно не побачила ознак державної зради у зверненні 148 депутатів Верховної Ради від Партії регіонів і КПУ до Сейму Польщі із проханням визнати Волинську трагедію геноцидом польського народу. А дії депутатів вважає лишень «висловленням окремої думки групи народних депутатів України щодо трагічних історичних подій».

Від спецслужби, яку очолює Олександр Якименко - до 1998 року офіцер-льотчик російської армії, який вже після приходу на роботу із захисту національних інтересів України (себто, до СБУ), на форумі Єйського вищого військового авіаційного училища, в якому свого часу навчався, згадуючи про управління СБУ, вживав абревіатуру КДБ. Дійсно, для такої спецслужби і вполювання марганцівки – вищий пілотаж!

 


comments powered by HyperComments