Вежу львівської Ратуші відреставрують вперше після „Весни народів”

Наталя Істоміна  |  Вівторок, 6 серпня 2013, 09:05
Невдовзі відреставрують один з найвідоміших символів Львова. Вже восени львів'яни та гості міста зможуть милуватися Ратушею, що на площі Ринок, в оновленому вигляді.
Вежу львівської Ратуші відреставрують вперше після „Весни народів”

Про те, як ремонтуватимуть пам'ятку архітектури національного значення, що належить до Світової спадщини ЮНЕСКО, розповіли  в.о. начальника Управління капітального будівництва Львівської міськради (ЛМР) Ігор Фалюта, начальник Управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко та керівник підприємства «Центр-комплекс» Олександр Хороща.

Ігор Фалюта розповідає, що на реставрацію виділено 1,2 млн. грн. Комплексна вартість фасаду складає 2 млн. грн., завершення робіт заплановане на жовтень. Проте, в.о. начальник Управління капітального будівництва зазначає, що якщо будуть виділені додаткові кошти у вересні при перегляді бюджету, то до листопада може бути завершений весь комплекс робіт по зовнішній реставрації вежі. „Я думаю спільними зусиллями ми зможемо повністю виконати реставрацію фасаду в 2013 р.”.

Під час реставрації буде оновлено верхній оглядовий майданчик із заміною дерев’яних конструкцій, замінено дахові конструкції основного даху, відреставровані шпиль і годинник. Циферблат і стрілки годинника позолотять, проте сам механізм залишиться незачепленим.

http://zik.ua

Лілія Онищенко розповідає, що востаннє Ратушу реставрували ще 1848 року під час  європейської революційної  "Весни народів". Вежа завдячує ремонтом бомбі, яка в неї влучила і знищила шолом. Після того були відновлені окремі елементи. В радянські часи споруду перефарбували у дивний рожевий колір. „Це не був її історичний колір, тому ми будемо поновлювати той колір, що був” – зазначила начальник Управління охорони історичного середовища ЛМР.

За словами Ігоря Фалюти, панорамного ліфта не будуватимуть, тому що він не вписується в концепцію архітектури старого міста. Водночас підрядна організація залучатиме субпідрядні організації і всіх необхідних фахівців, якщо це буде необхідно для виконання робіт з годинником.

Вже в середу на оглядовому майданчику Ратуші будуть затягнуті захисні сітки. Таким чином буде припинено вихід туристів на нього.

comments powered by HyperComments