«Центрові» каштани Львова пішли «під ніж»

Юлія Миколишин  |  Понеділок, 29 липня 2013, 15:40
У серці Львова, на головній його площі – прощі Ринок із самого ранку гудять бензопили. Їхні жертви – вісім старезних каштанів, які не один десяток років прикрашали фасад міської ратуші. Минулого року експерти визнали шість дерев «такими, що досягли своєї вікової межі та є загрозливими для мешканців».
«Центрові» каштани Львова пішли «під ніж»

«Враховуючи те, що ці дерева є в рядовій посадці та створюють єдине композиційне ціле, необхідно провести зняття всіх восьми дерев. Натомість молоді дерева висадять орієнтовно у вересні. Придбати їх планують у місцевих виробників», – пояснюють у міськраді.

Сьогодні демонтували лише два дерева. Днями «під ніж» піде решта сухостою. В.о. начальника управління екології Львівської міськради Андрій Галушка пояснює - згідно із висновком науковців, каштани зазнали ураження міллю. На них є грибок. Також гниє стовбур. Шість дерев не підлягають жодному лікуванню. Троє з них - це вже повний  сухостій.

Минулого року, коли каштанам тільки встановили «діагноз», депутатський корпус та мешканці міста не схвалили рішення спиляти дерева. Остаточно їх доля вирішилась буквально днями. «Недавно, два тижні тому, 13 липня, ми мали прикрий випадок, коли одна із скелетних гілок каштана впала. Це була досить велика гілка. Вона б могла завдати значної шкоди людям, які б опинились під нею», – заявив Галушка. За його ж словами, після зрізання дерев ґрунт підготують для висадки нових насаджень, проте він не береться казати, які саме це будуть дерева.

«На даний час розглядаються декілька видів дерев: червоний квітковий каштан та західний платан. Знаємо, що у нас є традиція висаджувати платани – в Стрийському парку є алея платанів. Однак ще треба зважати на питання належного підрядника, доставки і ціни. Зараз є декілька напрацювань. Ближче до вересня буде прийняте остаточне рішення», – зазначив Галушка.

comments powered by HyperComments