Велопрогулянка Critical Mass через 300 міст світу доїхала і до Львова

Дмитро Майстренко  |  Неділя, 30 червня 2013, 00:16
Львівські власники двоколісних залізних коней організованою групою проїхали вулицями міста у межах всесвітньої акції Critical Mass (Критична Маса). Таким чином вони намагаються домогтися від інших учасників дорожнього руху поваги до своїх прав. Така акція традиційно проходить вже у 300 містах по всьому світу останньої п'ятниці кожного місяця.

У Львові велосипедисти зібралися біля пам’ятника Іванові Франку і, проїхавши містом, завершили свій проїзд на площі Ринок. В акції взяли участь близько п’ятдесяти учасників різного віку. Найцікавіше те, що організаторів (у звичному значенні цього слова) акції немає. А цей заїзд відбувся завдяки спільнотам у соціальних мережах.

«Я хотів би, щоб у місті було більше доріжок для велосипедистів, – розповідає п’ятнадцятирічний Віктор, – тому вирішив взяти участь у цій акції. Хоча я не можу похвалитися багатим досвідом проїзду велосипедом, але помітив, що водії машин не дуже поважають права велосипедистів. І, звичайно, на спеціальних доріжках було би безпечніше їздити».

«Дізнався я про цей захід від свого друга, – говорить вісімнадцятирічний Тарас, – і мене це зацікавило. Окрім того, що ставить за мету цей захід, я приїхав сюди відпочити. Їзда на велосипеді мене заспокоює. І це краще, ніж просто сидіти вдома».

www.freewebs.com

Двадцятисемирічна Наталя задоволена, що така акція вже проходить і у Львові. «Я знаю про такі заїзди велосипедистів, які відбувалися й відбуваються у різних містах по всьому світу, – ділиться вона. – Добре, що тепер і у Львові таке є. Приїхала сюди з друзями. Хочу з ними проїхати. Також цікаво було подивитися скільки буде людей та й власне що це таке на практиці, а не лише з Інтернету».

Натомість Андрія, якому тридцять два роки, більше цікавить, власне який стан доріг для велосипедистів у Львові, і як відреагують на це водії автомобілів. «Мені цікаво, що відбувається зараз у місті з доріжками для велосипедів, – ділиться Андрій. – Тому що, по звичайних дорогах їздити небезпечно. Водії машин просто не поважають велосипедистів. До прикладу, мене сьогодні ледь не збив автомобіль. І це за тих умов, що я був на переході й не порушував правил дорожнього руху. Тому й вирішив підтримати цю акцію, яка сподіваюся допоможе покращити становище велосипедистів на дорогах».

Вперше подібний заїзд відбувся в 1992 році в Сан-Франциско. Така акція передбачає спонтанний збір велосипедистів в один час в одному місці. Учасники акції не є протестувальниками або демонстрантами, і категорично заперечують подібні характеризування. Основною їхньою метою є наголошення на тому, що вони – рівноправні учасники дорожнього руху. Ця акція відбувається, зокрема, у таких містах, як Мінськ, Гродно, Вільнюс, Будапешт, Москва, Красноярськ та ін.

comments powered by HyperComments