Польський гурт Karbido у Львові: мелодії для струнного столу

Наталя Істоміна  |  Четвер, 20 червня 2013, 22:39
Польський гурт Karbido виступив у Львові вчора з унікальним аудіоперфомансом „Столик”. Місто Лева є одним з трьох міст України (Київ, Львів, Одеса), які митці відвідали в рамках міні-туру. Гурт презентував власну творчість на сцені Львівського академічного театру імені Леся Курбаса. Головна родзинка гурту в тому, що музичним інструментом є спеціально сконструйований стіл.

На перший погляд він мало чим відрізняється від інших меблів. Проте, під руками чотирьох маестро, стіл оживає і слухняно грає нетипові ритми. Одним із секретів чудо-пристрою є закамуфльовані струни. Вони оживають, коли музиканти пускають в хід ножі, склянки, палички, смички і звісно власні пальці.

Польські музиканти розпочали власний виступ доволі інтригуючи. Спочатку на кілька хвилин у залі запала тиша: глядачі очікували шоу, а гурт тримав інтригу. Тоді поляки почали різко встромляти ножі у стіл. При цьому, вони ніби змагалися у свою, відому тільки їм, гру. Музикант, який зазнав поразки, схилив голову на стіл.

Окремої уваги заслуговує артистичність митців. Міміка допомагала зрозуміти слухачам, що саме хочуть донести до них маестро. Крім того вираз обличчя свідчив про те, що грає не тільки стіл, грають душі поляків…

Організатори заходу підкреслили певну символічність: чотири сторони світу – четверо при столі. Ця символічність набрала ще глибшого сенсу і дещо моторошної таємничості під час виступу. Четверо музикантів час від часу ніби змагалися між собою, і той, хто начебто програв, приречено складав голову на стіл.

Авангардна музика ніби увібрала в себе все найпрекрасніше із цілого світу.  Непересічні звуки натякають на різні культури і разом сплітаються у неперевершену мелодію світу.

Гурт Karbido презентував майже 200 показів на Батьківщині, а також в таких країнах як Німеччина, Франція, Нідерланди, Іспанія, Ізраїль, Ірландія, Великобританія, Австралія, Гонгконг (КНР)  та інші. Серед найпрестижніших нагород — за кращий перформанс на фестивалі FRINGE WORLD  (Перт, Австралія, 2012)  і приз глядацьких симпатій на міжнародному театральному фестивалі FADJR  (Тегеран, Іран, 2010).

Організатором концерту стала агенція подій «АртПоле».

Співпродюсер проекту – Hermetyczny Garaz.

Проект відбувся за підтримки Польського Інституту в Києві та Інституту Адама Міцкевича.

 


comments powered by HyperComments