Вахтанг Кіпіані, Львів, Вуличний університет. Електоральні історії кабанів

Наталя Істоміна  |  Четвер, 20 червня 2013, 11:42
Вуличний університет – це дискусійна платформа для обговорення актуальних питань та обміну інформацією. Учасниками можуть стати всі охочі, без жодних стереотипних чи соціальних обмежень. Лекцію на тему: „Минуле як майбутнє” 19 червня прочитав головний редактор порталу „Історична правда” Вахтанг Кіпіані.

Працюючи головним редактором порталу „Історична правда”, сам Кіпіані стверджує, що історичної правди не існує. Проте на сайті, як і в суспільстві в цілому, шукають відповіді на запитання „Як воно було насправді?”

„Часто людей не влаштовує правда про те, як все було насправді, бо їм хочеться жити в полоні міфів”. Як приклад історик розповідає міф про те, що сталінський режим розстріляв триста людей за відмову складати іспит російською мовою. Попри всі негативні риси сталінського режиму, такого факту не було.

Вахтанг Кіпіані запевнив слухачів, що жоден історик, який досліджує певний історичний період -  не знає абсолютно всього. Тому суспільство так само не може всього знати. Тим не менше журналіст закликає дивитися на життя широко розкритими очима. „Журналістика дозволяє це робити, якщо вона спочатку всотує в себе все, а потім переробляє це”.

Щодо свого фаху, то Кіпіані запевняє, що щасливий, бо з історика став журналістом. „Журналістика за чийсь кошт допомагає реалізовувати власну жагу до пізнання” – стверджує журналіст. Проте, зі слів редактора, на "журналістиці" вчитись не потрібно. Слід отримати історичну, юридичну або економічну освіту, і після того ставати журналістом.

Історик навів цікавий приклад щодо того, наскільки в історії все взаємопов’язано. „Ось карта Польщі, пофарбована різними відтінками сірого. Є тоненька червона лінія, яка ділить територію сучасної Польщі на три частини. Ця червона лінія – політичний поділ держави в кінці 18-го століття. Різні відтінки сірого – це розселення польських кабанів. На території, де була Росія, кабани не живуть, але живуть на території, де була Німеччина.  Наступна карта – карта президентських виборів у Польщі. Там, де була Росія і не було кабанів – голосують за партію „Право і справедливість”. Там, де є кабани, і де була Німеччина – голосують за „Громадянську платформу”. Якимось чином ці факти між собою пов’язані. Є зв’язок між політичним режимом, етнічністю, пам’яттю, та іншими речами”.

Вахтанг Кіпіані стверджує, що найкращі історичні джерела – це очевидці подій. Він закликає всіх дізнаватися правду саме у них і дивитися на все широко розплющеними очима. 

comments powered by HyperComments