Нудитися на зупинках буде ще цікавіше: у Львові встановлюють найсучасніші монітори руху трамваїв

Орися Хом’як  |  Четвер, 13 червня 2013, 19:32
Ще один електронний монітор руху трамваїв розміщено на площі Ринок. Табло поділене на дві частини, які відображають одну і ту ж інформацію у різних ракурсах. Нижня частина показує найближчі до прибуття трамваї, номер їх маршруту, через скільки часу приїде і початкову та кінцеву зупинки маршруту. Верхня ж частина інформує про маршрути, які проходять через конкретну зупинку, останні шість зупинок перед нею, та відображає інформацію, де перебуває трамвай на конкретному відрізку.

«Нині у Львові встановлено три електронні монітори руху трамваїв, - розповідає  фахівець-аналітик ЛКП «Львівелектротранс» Арсен Куртяк. – Один із них розміщений на перехресті вулиць Івана Франка – Саксаганського, другий розташований на вулиці Сахарова, а третій – на площі Ринок».

За словами Арсена Куртяка, протягом наступного тижня, ще один монітор розмістять на зупинці поблизу церкви святого Юра. Це так званий план мінімум – до середини червня чотири монітори. Про план-максимум пан Куртяк не розповів, не сказав він і про кошторисні витрати, мовляв, суму витрачених грошей лише підраховують, Нам стало лише відомо, що електронні монітори руху трамваїв було виготовлено та встановлено за кошти «Львівелектротранс».

«Специфіка роботи моніторів дуже проста, -- запевняє Арсен Куртяк. –  Прилад за допомогою «GPS» «дивиться» де перебуває найближчий трамвай, дізнається швидкість його руху. За допомогою формули: відстань поділити на швидкість, монітор вираховує, коли прибуде транспорт».

До слова, ще з початку року, за слова Арсена Куртяка, усі трамваї та тролейбуси Львова обладнані системою GPS-навігації.

У випадку, якщо трамвай застряг у корку, йому перегородили шлях, а чи й просто поламався, то транспорт на табло миготить червоним кольором. Якщо ж транспорт «сходить» із маршруту, табло перекреслить його із зображення, а через певний час і взагалі забере.

Як розповів фахівець-аналітик ЛКП «Львівелектротранс», електронні табло на кожній із зупинок не стоятимуть (їх у Львові близько 350), монітори руху транспорту встановлюватимуть лише на найбільших громадських зупинках.

Розповів пан Арсен і про те, що до нововведення львів’яни ставляться достатньо скептично. Не розуміють містяни, що електронне табло показує графік прибуття транспорту, а не графік його руху, який можна роздрукувати і у кишені з собою носити. Дивуються жителі Львова й тому, як то електронні табло ще не встигли камінням побити місцеві вандали.

Камінням побити не встигли, але й без того, дивлячись на монітор електронного графіку руху, розумію, що і ростом не вдалась, і зір нікудишній – високо, і видно погано. «Дещо й справді потрібно відкоригувати. Ми плануємо замінити плівку на табло на матову». – пояснює Арсен Куртяк.

                       

comments powered by HyperComments