Триває збір коштів на меморіальну дошку Степану Федаку

Оргкомітет Фундації ім. О. Ольжича  |  Четвер, 6 грудня 2012, 11:23
Триває збір коштів на меморіальну дошку Степану Федаку - видатному борцю за права народу, в’язню царських і польських тюрем, засновнику Союзу Українських Адвокатів, тестеві засновників УВО і лідерів ОУН Євгена Коновальця і Андрія Мельника, батькові Степана Федака-молодшого (Смока), що вчинив перший атентат УВО-ОУН у 1921 р. (на Юзефа Пілсудського).

Уродженець Перемишля, Степан Федак (9.01.1861 – 6.01.1937) проживав у Львові з 1874 р. Напівсирота, вихованець бурси Ставропігійського Інституту, Академічної гімназії і Львівського Університету він згодом став однією з найбільш популярних і знаних особистостей Галичини. В будинку, спорудженому ним в 1901 році, Федак приймав багатьох славних українців XX століття, тут була його власна адвокатська канцелярія, а також канцелярії інших славних адвокатів, зокрема Миколи і Степана Шухевичів.

У 2010 р. розпорядженням мера Львова надано дозвіл Організації Українських Націоналістів  встановити меморіальну таблицю на будинку С. Федака (вул. Дорошенка, 48). За результатами конкурсу до розробки проекту та виконання меморіальної таблиці запрошено авторський колектив у складі скульптора Василя Гоголя та архітектора Юрія Диби.

Замовчувана піввіку світла й велична постать поступово відкривається нам в усіх іпостасях:

  - організатора економічних установ: член Управи «Народної Торгівлі», член-засновник Товариства взаємних забезпечень «Дністер» (з 1909 його головний директор), Центробанку, Ревізійного Союзу Українських Кооператив, Земельного Банку Гіпотечного, «Карпатії», Української Щадниці в Перемишлі, віце-президент Крайового Банку, з 1906 р. член Апеляційної комісії для заробіткового податку;

 - громадсько-культурного діяча: член Академічного гуртка, диригент студентського хору, співзасновник товариства «Боян», управитель Галицької Митрополії, радник А.Шептицького, активний член майже всіх українських товариств, сеньйор Ставропігійського Інституту, почесний член «Просвіти», визначний меценат;

- авторитетного політика: чільний діяч Української Національно-Демократичної партії, саме він врятував польських діячів Львова від арештів під час Листопадового Чину, голова Харчового уряду – першого міністерства ЗУНР, міністр фінансів УНР, з 1918 р. - голова Українського Горожанського Комітету для опіки й допомоги українським полоненим, інтернованим і політичним в'язням, голова партійного суду УНДО.

Жоден з восьми дітей Федака не зміг залишитися у «звільненій» Україні. Вони померли у США, Бразилії, Франції, Люксембурзі, Римі, Берліні, Австралії, улюблений зять Є.Коновалець поліг в Роттердамі.

Та як би нас не кидала доля, всі ми маємо спільну історію. Фігура С.Федака єднає Західну і Східну Україну та діаспору. Свого часу він допоміг реалізувати не один суспільно-значущий проект. Ще збереглося немало громадських будинків, церков, шкіл, споруджених за фінансової підтримки С.Федака. Настав час відновити історичну справедливість стосовно нього.

Триває збір коштів на виготовлення і встановлення меморіальної таблиці С. Федаку. Оргкомітет очолює Голова ОУН Богдан Червак. Кошторис бронзової дошки і всіх робіт з її встановлення – понад 50 тис. грн. Просимо всіх небайдужих долучитись до вшанування великої родини Федаків.

Будемо вдячні за будь-який грошовий внесок на встановлення меморіальної дошки відомому меценату та подаємо відповідні реквізити: Фундація ім. О. Ольжича, м. Київ, вул. Січневого повстання, 6, 01010, Р/р 26000000058001 в Київській філії "Укрінбанку", МФО 300250, ЗКПО 21479745, тел. 044 280 16 75, т/ф. 044 280 55 32, ел.пошта [email protected]».

comments powered by HyperComments