Львівські журналісти протестують проти побиття колег

Катерина Поліщук  |  Середа, 25 грудня 2013, 22:01
Близько півсотні журналістів зі всіх львівських видань вийшли сьогодні на Євромайдан у Львові, щоб висловити свій протест проти побиття колег. Каталізатором акції протесту стало нічне побиття журналістки Тетяни Чорновол. Під гаслом: «Наступним можу бути я!» львівські журналісти заявили про своє право на безпечну роботу в Україні.
Львівські журналісти  протестують проти побиття колег

Редактори найбільших львівських видань, репортери, оператори, ведучі телебачення та радіо вимагали об’єктивного розслідування справ побиття журналістів, які особливо масово відбувались протягом останнього місяця та покарання винних. Іншою основною вимогою була негайна відставка міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

«В Україні була Врадіївка. Після такого в Європі міністр МВС негайно поклав би заяву на звільнення. Нещодавно у нас побили студентів, але і після цього наш міністр МВС не написав заяву. Далі було 1 грудня, коли журналістів били по головах, по камерах, копали ногами. Віталій Захарченко має піти у відставку!», - заявив Микола Савєльєв, головний редактор газети «Ратуша» та запропонував написати спільну заяву від журналістів з відповідними вимогами.

Підтримала свого колегу і Галина Терещук, власний кореспондент «Радіо Свобода» у Львові: «Ми маємо солідаризуватися у всіх регіонах і сказати - ми з Тетяною Чорновол. Бо завтра може бути будь-хто з нас…».

Своєю чергою, шеф-редактор інтернет-видання Zaxid.net Олег Онисько наголосив – відставкою Захарченка тут не обійтися. Всі винні у побитті журналістів мають понести кримінальну відповідальність. При цьому він звернувся до громадян із закликом допомогти журналістам відстояти правду.

«Ми не хочемо жити в Чилі, Росії чи Білорусі. І поки ми можемо говорити – ми будемо говорити. Однак це проблема не тільки журналістів, але й усієї громади. Ми і всі наші колеги виконуємо важливу суспільну функцію – працюємо для того, щоб всі знали, що відбувається в країні. Ви можете читати різних журналістів, але ви повинні чути всі ці голоси, інакше будете сліпі і глухі!», - наголосив Олег Онисько.

Редакція «Львівської газети» прийшла на акцію практично у повному складі: журналісти, верстальники, фотографи, літредактори. Всі вони мовчки тримали в руках завтрашню першу шпальту,  де на абсолютно чорному тлі білими літерами написано «Нам бракує слів, коли б’ють журналістів».

Керівник прес-служби львівського Євромайдану Отар Довженко нагадав, що Тетяну Чорновол побили після того, як «Українська правда» опублікувала текст журналістки про маєток міністра МВС Віталія Захарченка. Він зачитав звернення руху «Стоп цензурі!» до колег та закликав присвятити всі сьогоднішні випуски новин темі переслідувань активістів Євромайдану. Також він попросив журналістів надсилати свої пропозиції щодо формулювання спільної заяви, яку оприлюднять завтра і закликав всіх на завтрашній мітинг до Києва під стіни МВС. Мітинг з єдиною вимогою - відставки кривавого міністра Віталія Захарченка - паралельно організовує Національна спілка журналістів та активісти Євромайдану.

 

 

 

comments powered by HyperComments