Культурно-мистецьке середовище Львова «шоковане»: більше не почує голос Володимира Гришка

Олекса Олич  |  Вівторок, 24 грудня 2013, 00:26
В ефірі телепередачі «Козирне життя» на каналі ICTV народний артист України Володимир Гришко зробив заяву, яка мала глибоко вразити кожного поціновувача оперного співу: «Я хочу зробити серйозну заяву: ніколи голос Гришка не пролунає у Львові!».
Культурно-мистецьке середовище Львова «шоковане»: більше не почує голос Володимира Гришка

Винен у всьому Львівський Євромайдан, який пообіцяв співаку після його виступу перед регіоналами напередодні розгону Євромайдану у ніч на 30 листопада, зірвати його майбутній концерт у львівській філармонії. Податися тоді до Львова Гришко не ризикнув, концерт скасував, а принагідно – ще й виступ у Трускавці.

Логічно припустивши, що і тамтешня публіка зустріне його не те що холодно, але й, імовірно, не зовсім в традиціях  «європейської толерантності».  Відмовчавшись, але не пробачивши львів’янам завданих йому фінансових збитків, він нарешті наважився театрально «покарати» столицю Галичини. Запально розповідаючи, що про нього поширюють наклепи, нібито він виступав на Антимайдані  (на той час цей термін справді ще не набув широкого поширення) та підтримував політику влади (а ось це, подейкують свідки, таки мало місце). Найбільше ж співак обурювався ще одним наклепом: «Казали навіть, що я співав для тих, хто розганяв Євромайдан!». Звучало так, начебто йому інкримінували участь в корпоративі для «Беркута»!  Насправді ж, чимало з тих, хто за кілька годин пішов бити молодь на Майдан Незалежності, міг бути і в охороні концерту для регіоналів, де Гришко  і співав. Так що пану співаку треба акуратніше ставитися до політики і заробляння грошей всюди, де їх пропонують. Видно, його колишній прогноз емігрувати на 25 років до Америки і заробляти по 15 тисяч доларів за виступ не здійснився.

В цьому контексті варто згадати ще одного поважного діяча культури та мистецтва, вже саме львівського - директора Академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької  Тадея Едера. Він - депутат міської ради від ПР, донедавна – голова її фракції. Проте, нещодавно він поспіхом чкурнув звідтіля за компанію ще з одним колегою, в результаті фракція своє існування припинила.

Як з’ясувалося, справа все в тій же кампанії бойкоту бізнесу регіоналів. Едер, як людина «не бізнесова», цим перші дні не переймався. Але потім, як подейкують, оперним театром поповзли тривожні чутки, що молодь, яка щодня тисячами виходить на Євромайдан зовсім поруч, може поширити бойкот і на Оперу – до моменту прибрання або самого Едера, або факту його причетності до ПР. Скоріш за все, це були звичайні чутки, або навмисне хтось з колективу вирішив полякати директора. Проте Едер, схоже, повірив, і миттю чкурнув від ПР, принагідно, для підстрахування, розваливши і саму фракцію. Так що бойкот свої результати приносить навіть у таких  несподіваних сферах, як оперне мистецтво.

Фото: TCH.ua

comments powered by HyperComments