Вся правда про Павла Лазаренка - погляд журналіста Сергія Лещенка

Наталі Істоміна  |  П'ятниця, 20 грудня 2013, 01:36
„Американська сага Павла Лазаренка” – це історія про успіх і фатум колись всемогутнього українського політика. Книга належить перу журналіста інтернет-видання „Українська правда” Сергія Лещенка. Історія побудована на реальних фактах, подіях і документах без ліричних відступів і художніх прикрас.
Вся правда про Павла Лазаренка - погляд журналіста Сергія Лещенка

    „Американська сага Пала Лазаренка” вперше презентована у червні 2013 року.

    Історія Павла Лазаренка показова і таємнича водночас. Ніхто достеменно не може пояснити за що з судили колишнього прем’єр-міністра України за океаном. Більше того, не всі знають, що політик перебував у в’язниці, а не насолоджувався принадами американського життя. Саме тому, поява цієї книжки дуже важлива для українського суспільства у такий непростий  для нього час. Країна повинна знати як своїх героїв, так і антигероїв. Крім того, багато хто шляхом підміни понять намагається відбілити репутацію політика і зробити з нього жертву політичних репресій.

    Сергій Лещенко характеризує як показову історію Павла Лазаренка з двох причин. „По-перше, це приклад того, як у демократичній країні діє принцип невідворотності покарання корупціонерів… По-друге, це персональна людська трагедія, коли ти з вершини слави, політичної могутності та багатомільйонних статків зриваєшся вниз у прірву ув’язнення… Зрештою, це історія того, як розумний і хвацький, але при цьому жадібний і брехливий чоловік занапастив своє життя в гонитві за наживою, а своїх співгромадян позбавив права на чесну владу” – пише автор книги.

    Окрім того, що книга змальовує персональну драму українського політика, ніби поміж іншим виринають інші проблеми державного значення. Тут і темні плями в біографії сучасних українських політиків (наприклад, Юлії Тимошенко та Віктора Ющенка, тоді ще голови НБУ) і небажання світу, зокрема  США, вплинути на беззаконня і злочинність української політики.

    У книзі зосереджені копії багатьох документів із справи Павла Лазаренка, які зберігаються в окружному суді Північного округу Каліфорнії у Сан-Франциско. Подекуди ці документи роблять книгу дещо офіціозною. Історія того, як з простого шофера у колгоспі Лазаренко пройшов шлях до депутата Верховної Ради і голови уряду викладена у кількох абзацах. Недоліком також є те, що внутрішній світ головного героя практично не розкритий.

    Книгу варто прочитати, оскільки вона проливає світло на чимало пліток і легенд. Якоюсь мірою „Американська сага Пала Лазаренка” допомагає зрозуміти процеси, які відбуваються в українському парламенті і як функціонує судочинна система демократичних країн.

    Павло Лазаренко - по-своєму геній, проте темної сторони. Не знаючи навіть англійської мови, політик зумів накопичити фантастичні статки і заховати їх закордоном. Якби його завзятість у свій час була спрямована на благо держави, то, можливо, ми сьогодні жили б в іншій країні. Характерно, що він не єдиний геніальний політик, який спрямовує всю завзятість для збагачення власних кишень. І тут з’являється інше, риторичне запитання: чому українські політикі дбають лише про власні статки?

Фото: www.radiosvoboda.org

comments powered by HyperComments