Львів окупували сектанти. Мер просить захисту в СБУ

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 18 листопада 2013, 13:54
У Львові нова біда – найбільший міський храм Львова окупувала так звана «секта Догнала». Ні судді, ні міська влада не можуть впоратися з сектантами. У відчаї міський голова звернувся за допомогою до міських депутатів та СБУ.
Львів окупували сектанти. Мер просить захисту в СБУ

Вже майже рік щонеділі прибічники Української Правовірної Греко-Католицької Церкви (офіційно не зареєстрованої  та не визнаної жодною із конфесій) проводять альтернативну службу та маніфестації під стінами Гарнізонного храму святих верховних апостолів Петра і Павла (костелу Єзуїтів) на вул. Театральній в центрі Львова. Парох та парафіяни храму неодноразово зверталися до міськради з проханням не надавати сектантам дозволу на проведення масових акцій під стінами храму. Однак безрезультатно. У мерії відреагували лише тоді, коли парафіяни написали відкритого листа міському голові Львова Андрію Садовому і його оприлюднив на своїй сторінці у facebook  настоятель храму Степан Сус.

«Хтось у Львівській міській раді лобіює інтереси секти Догнала? Ми запрошуємо голову міста Львова Садового Андрія Івановича 17 листопада об 11.00 год. прийняти участь у Божественній Літургії та по її завершенні пояснити релігійній громаді Гарнізонного храму, коли секта Догнала перестане сіяти неспокій у місті Львові!» - зазначив Степан Сус на своїй сторінці у facebook .

Не відреагувати на таку публічну заяву Андрій Садовий, який у своїх промовах до мешканців Львова постійно наголошує на дотриманні  християнських цінностей, не міг. Тож до боротьби з «підгорецькими отцями» залучили  юридичне управління Львівської міської ради, яке звернулось до Львівського окружного адміністративного суду з вимогою заборонити будь-які масові акції та зібрання поруч з храмом. І 15 листопада, пізно вночі, головний юрист ратуші Гелена Пайонкевич публічно прозвітувала на своїй сторінці у  facebook, що об 1:56 годині - окружний адміністративний суд заборонив проведення з 17 листопада заходів біля храму святих Петра і Павла будь-яким організаціям, крім місії  "Центр військового капеланства"  УГКЦ, яка є власником будівлі храму.

До слова це вже друга судова заборона проведення масових заходів під стінами храму. Проте, як і першого разу, прибічники Української Правовірної Греко-Католицької Церкви зігнорували рішення суду, та прийшли до костелу Єзуїтів, щоб провести альтернативне богослужіння та вже традиційну ходу центральною частиною міста. Цього разу їх стримав судовий розпорядник, який показав їм рішення суду про заборону проведення акції. Тож під гарнізонним храмом «догналівцям» відправа не вдалася. Натомість вони показали заявку на проведення аналогічної акції на пл. Івана Підкови і урочисто вирушили туди.

У міськраді розуміють, що судовий виконавець не буде щонеділі стримувати сектантів і, щоб попередити такі акції в майбутньому, міський голова Андрій Садовий запропонував депутатам міськради ухвалою сесії заборонити масові заходи біля храму для всіх організацій окрім місії "Центр військового капеланства" УГКЦ.

«На наступне пленарне засідання 21 листопада ми підготували проект ухвали, яка чітко і однозначно заборонить будь-які дійства, будь-які процесії біля храмів, крім Служби Божої і процесій тих, кому належить цей храм. Ми це чітко регламентуємо і однозначно будемо допомагати церкві Петра і Павла, щоб вони могли служити. Це є нетипова ситуація, постійно "догнали" йдуть на провокації, постійно інспірують різні конфлікти», - зазначає Андрій Садовий.

Окрім цього мер звернувся до начальника СБУ в Львівській області Володимира Федірка з проханням вжити необхідних заходів для припинення діяльності на території міста секти Догнала. «На адресу Львівської міської ради продовжують надходити заявки про проведення масових заходів на території прилеглій до Гарнізонного храму святих верховних апостолів Петра і Павла. Враховуючи те, що вказані заявки можуть бути подані організаціями чи фізичними особами, які поділяють погляди та є прибічниками Української Правовірної Греко-Католицької Церкви (офіційно незареєстрованої та не визнаної жодною із конфесій), просимо вас вжити необхідних заходів для припинення діяльності на території міста Львова так званої «секти Догнала» (Української Правовірної Греко-Католицької Церкви)», - резюмував  у зверненні Андрій Садовий.

Нагадаємо, секта Догнала або «підгорецькі» отці вже кілька років проводять активну діяльність у Львові та на Львівщині. Вони відомі, насамперед масовими акціями проти ювенальної юстиції та газети «Експрес». Свої протести проводять у формі зібрань чи ходи з транспарантами та церковними співами. Неодноразово проводили урочисту ходу довкола будівлі ратуші, часто збираються для молитви та мітингів під фігурою Матері Божої на пл. Міцкевича. У вересні відзначились тим, що написали листи  президентам Росії та Білорусі, в яких закликала «врятувати» Україну від євроінтеграції, ввівши на її територію війська. А нещодавно провели мітинг з протестом проти видобування сланцевого газу на Львівщині під стінами Львівської облдержадміністрації.

Довідка:

Українська Правовірна Греко-Католицька Церква (УПГКЦ) — незареєстрована, офіційно не визнана релігійна організація в Україні, заснована у 2008-2009 роках на Львівщині. Лідером і засновником церкви є чеський римо-католицький священик Антонін Догнал. Тож церковних колах УГКЦ ця нова релігійна організація відома як «підгорецькі отці», «група Догнала», «догналівці», «секта Догнала», «чорне братство». «Догналівці» звинуватили керівництво Української Греко-Католицької Церкви в єресях і підтримці гомосексуалізму. Вірні цієї церкви постійно проводять у Львові мітинги проти гомосексуалізму та ювенальної юстиції. У  ЗМІ стверджують, що появі в Україні так званого "чорного братства" посприяла Оксана Білозір, відома українська співачка і колишній міністр культури. Білозір, як депутат Верховної Ради України, звернулась з листом до тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка. В документі вона просила, посилаючись на рішення парламентського комітету, надати голові секти Антоніну Догналу громадянство України.

comments powered by HyperComments