Чи буде в Україні другий «Майдан»?

Оля Юречко  |  Четвер, 14 листопада 2013, 13:10
Залишилося кілька днів до вирішення фундаментального для кожного українця питання: приєднання до Європейського союзу. І якщо останній рік Україна успішно рухалася до підписання цієї угоди, то нині виникають великі сумніви щодо того, чи приєднається наша країна до Європи. Не дочекавшись чітких заяв від уряду і рішення щодо євроінтеграції, львівські громадські організації починають бити на сполох, організовуючи масштабну акцію протесту «Наш дім – Європа!».
Чи буде в Україні другий «Майдан»?

17 листопада, на День студента, громадські діячі, інтелігенція, студенти та свідомі львів’яни зберуться на акцію біля пам’ятника Шевченку. Про це на прес-конференції «Програма дій об'єднаних національно-патріотичних сил Львівщини на випадок зриву підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Проведення всеукраїнської акції «Наш дім – Європа!» заявили голова ГО "Інститут національної пам'яті" Володимир Парубій, професор ЛНУ ім. І. Франка Іван Вакарчук, голова ЛКО НРУ Андрій Корнат і Борис Пошивак, голова правління Студентського братства Львівщини.

«Ми писали звернення до Верховної Ради, до уряду, але життя показує, що слова малоефективні і ми дійшли до висновку – час слів минув і потрібно діями. Усі національно-патріотичні сили Львівщини вирішили розпочати всеукраїнську акцію «Наш дім – Європа!». Розпочинаємо у неділю о 14 -й годині біля пам’ятника Шевченку», – відзначив Володимир Парубій.

За словами ініціаторів руху, мітинг – це лише початок майбутніх акцій. Його метою є вироблення програми подальших дій у випадку, якщо підписання угоди про Асоціацію з ЄС буде зірвано. Як запевняють організатори, мітинг буде європейським: народ масово вийде на вулиці, демонструючи владі свою громадянську позицію. «Ми ставимо чітку, конкретну вимогу про те, щоб обов’язково підписати угоду, а якщо ні – будемо жити по-європейськи. Будемо змінювати політичну еліту, організовувати акції протесту на забезпечення верховенства права, прав людини, та інші заходи, що нам співзвучні з Європейськими стандартами», –  наголосив Володимир Парубій.

Особливе завдання у демонстрації власної громадянської позиції ініціатори акції покладають на молодь. Зокрема, колишній ректор Львівського національного університету ім. Івана Франка Іван Вакарчук зауважив: «Країни, які будують свою політику на знаннях, здобувають успіх і якість життя тут є набагато вищою. Якщо ми відгородимось митним муром, це буде означати що відгороджуємось від європейського життя. Ми вважаємо, що цю акцію мають підтримати молоді люди, які були в закордонних університетах і бачили рівень життя там. Традиції, що є зараз у Європі – це приклад, якому ми маємо слідувати. Акція «Наш дім – Європа!» – це історичний момент  повороту України до Європи".

Більш радикальну мотивацію акції визначив Андрій Корнат: «Сьогодні ми є свідками того, як влада починає маневри, незрозумілі нам. Не зрозуміла позиція влади. Іде відвертий торг нашими долями, такого не можна допустити. Ми повинні бути з Європою. Якщо ми це бачимо, то ми повинні вийти і допомогти парламентській більшості зробити вибір. Понад 65 відсотків українців бачать наше майбутнє з Європою, бо Європа – наш спільний дім. Не треба переконувати нікого – цей вибір для нас зрозумілий і ми мусимо ним рухатися. Ми хочем краще жити. І зробити це зможемо тоді, коли наші цінності будуть непорушними. Акцією ми з політичної площини переходимо в історичну площину. Це демонстрація бажання українського народу. Ми не можемо піти зараз і провести референдум. Але саме в такий спосіб ми можемо себе проявити. Це теж сильний тиск на владу цинічну, машинальну, залізну, однак вона не може не рахуватися з нами. Ми мусимо задекларувати цій банді, що ми не будемо більше терпіти, і ми вийдемо на вулицю».

Думку львівських студентів виголосив голова Студентського братства Борис Пошивак: «На усіх заходах, які ми організовуємо, ми висловлюємо думку молоді. І думка така: молодь хоче вільно спілкуватися, їздити вільно, вчитися за нормальними стандартами і отримувати дипломи, які у світі визнавались б. Ми вважаємо, що молодь має сказати своє «так» Європі. Без активних громадських дій, громадянського суспільства ми не побудуємо».

Нагадаємо, що акція «Наш дім - Європа» відбудеться у Львові 17 листопада о 14-й год. біля пам’ятника Т. Шевченку.  

comments powered by HyperComments