З демократами не по-християнські: Львівські митники не впустили до країни німецького політика

Олекса Олич  |  Середа, 13 листопада 2013, 14:45
В аеропорту Львова митники без пояснення причини відмовили у перетині кордону Норберту Нойгаузу – колишньому віце-меру німецького міста Трір. Просто заявили - в'їзд в Україну заборонений. Нойгауз - один з найвідоміших сучасних ідеологів християнської демократії в Європі, а його книга «Цінності християнської демократії» перекладена багатьма мовами, зокрема, українською та російською.
З демократами не по-християнські: Львівські митники не впустили до країни німецького політика

З 2012 року він проводив семінари для української молоді на тему цінностей християнської демократії. І цього разу прямував також для участі в навчальному семінарі, що має відбутися в селі Зарваниця на Тернопільщині, в Марійському духовному центрі Української Греко-Католицької Церкви.

Представник організаторів семінару, заступник голови партії «Демократичний Альянс» Віктор Андрусів поспішив поінформувати про цей прикрий інцидент якнайширші кола громадськості. При цьому запевнив, що поки намагається з’ясувати деталі. Проте, оскільки прихильники та активісти «Демократичного альянсу» вже мали проблеми при перетині кордону, не сумнівається, що «за цим стоїть робота спецслужб».

Безумовно, визначати кому з гостей в аеропорту говорити «Welcome», а кому «Зась!», це компетенція дійсно спецслужб, а не митників. Проте, при за всієї поваги до молодого, проте активного та амбітного «Демальянсу», який, мабуть, найбільше уславився своїми демонстративними протестами у президентському Межигір’ї, навряд чи намагання зіпсувати їхній семінар є мотивацією того, щоб не впустити до України таку відому особу, як Норберт Нойгауз.

Християнська демократія - це ідеологія Християнсько-Демократичного Союзу (ХДС), партії федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка є її незмінним лідером, починаючи з 2000 року (канцлером, відповідно, з 2005 року). А тому влаштовувати конфлікт з одним з духовних батьків Меркель, про який стане відому не тільки у Німеччині, але в цілій Європі, ще й напередодні надважливого Вільнюського саміту, і все задля того, щоб тільки напаскудити «Демальянсу» до такого в СБУ не додумалися б навіть найвеличніші інтелектуали. Хоча всяке буває, дурість теж не завжди межі має і жодними званнями та мундирами не обмежується.

Варто згадати, що саме ХДС є давнім та близьким партнером для Віталія Кличка та його УДАРу. Можливо, попри навчання юних партійців, Нойгауз мав ще деякі плани в Україні, можливо, пов’язані з наступними президентськими виборами. Ось це вже справа, яка своєю важливістю дозволяє ризикнути, виставивши в аеропорту табличку «Зась!».

Інший варіант, більш конспірологічний, але теж вірогідний: Інцидент з відомим європейським діячем напередодні Вільнюського саміту саме і розрахований на хвилю праведного гніву та обурення європейців та зрив підписання угоди про асоціацію з ЄС. Якщо це так, залишається хіба що маленьке запитання: чи ця спецоперація (провокація) влаштовувалася на замовлення Путіна, який з останніх сил пнеться, щоб не відпустити Україну до ЄС, і активує, крім Віктора Медведчука, всю агентуру своєї СВР (Служби зовнішньої розвідки), чи сам Янукович був в курсі всього цього? Щоб після різкої відмови у Вільнюсі з боку обуреної Європи, розвести руками перед українцями – не взяли нас… А тепер нам тільки з Митним союзом залишається домовлятися.

//grim.in.ua

 

comments powered by HyperComments