У Львові невдовзі стартуватиме елітарний музичний фестиваль

Наталі Істоміна  |  Середа, 13 листопада 2013, 02:14
Невдовзі у Львові відбудеться дещо елітарний, міжнародний фестиваль „Відкриваємо Падеревського”, присвячений постаті відомого композитора і піаніста Ігнація Яна Падеревського. Дійство триватиме з 15 до 17 листопада. Місцем локації фестивалю стануть Львівська філармонія та Львівська національна опера.
У Львові невдовзі стартуватиме елітарний музичний фестиваль

    Ігнацій Ян Падеревський – польський композитор, творчість якого поєднує елементи української і польської культури. Світове визнання митцеві принесли твори, які були виконані у Львові. У жовтні 1910 року піаніст виступив на святкуванні 100 річниці від дня народження Фредерика Шопена у Львові, яку згодом було видано багатьма мовами. Ян Падеревський почесний доктор Львівського університету і почесний громадянин Львова.

    У рамка фестивалю відбудуться концерти „Повернення легенди”, „Триб’ю маестро”, „Портрет в інтер’єрі епохи”, а також опера „Галька” і урочисте нагородження почесною відзнакою „PADEREWSKI” осіб, які зробили значний внесок у культурну площину польсько-українських взаємин. На львівській сцені сяятимуть такі європейські зірки як Єжи Максим’юк, Кароль Радзівонович, Маріанна Гумецька, Петер Тота, Ольга та Наталія Пасічник. Перлиною програми стане опера „Галька” за постановкою Станіслава Монюшка.

    Адам Бал, директор фестивалю, голова Польсько-української фундації ім. І Я. Падеревського розповів, що фестиваль має величезну підтримку від польського Міністерства культури, польського Міністерства закордонних справ та Польської спільноти. Директор фестивалю також зазначив, що директор Львівської філармонії неабияк підтримує фестиваль.

    „В нас виникла ідея, щоб особливим чином відзначати людей, які впливають на розвиток українсько-польських культурних взаємин. Автором самої статуетки нагороди є відомий польський скульптор Анжей Ренес. Ми зібрали капітулу із представників різних середовищ Польщі і України” – розповів Адам Бал.

    Ярослав Дрозд, Генеральний консул Республіки Польща у Львові розповів, що презентація опери „Гальшка” має зв'язок із Днем незалежності Польщі. Символізм співпадіння посилюється тим, що Ян Падеревський, будучи великим маестро, був також великим патріотом. „Це спонукало пов’язати виставу із польським святом” – зауважив Ярослав Дрозд.

Фото: lviv-online.com

 

 

comments powered by HyperComments