Ірина Фаріон через суд змушує львівського політолога забрати свої слова назад

Катерина Поліщук  |  Вівторок, 5 листопада 2013, 18:13
«Свободівка» Ірина Фаріон вкотре вирішує «питання слова» в суді. Цього разу йдеться про висловлювання львівського політолога Тараса Возняка. Той в прямому ефірі на телеканалі «ZIK» сказав, що Ірина Фаріон видає свої книжки бюджетним коштом Львівської обласної ради і назвав це корупцією. Сихівський районний суд зобов’язав політолога спростувати цю інформацію. Тарас Возняк готується подавати апеляцію.
Ірина Фаріон через суд змушує львівського політолога забрати свої слова назад

Йдеться про фразу Тараса Возняка у програмі «Люстрація» за 21 квітня 2013 року. В контексті обговорення літературного доробку Президента України Віктора Януковича, Тарас Возняк навів приклад підтримки бюджетним коштом  книг місцевих депутатів: «У нашій богомспасенній обласній раді Ірину Фаріон, депутата (тоді ще Львівської обласної ради - Ред.,) книжки видають уже котрим накладом? Це корупція, чи не корупція? В даному випадку мушу згодитися з депутатом комуністом. І тут мертва сцена. Потрібно дивитися трошки ширше. Віктор Федорович, то - Віктор Федорович»

Власне це твердження стало причиною судового позову з боку Ірини Фаріон.  За словами  Назара Павлюка, представника Ірини Фаріон у цій справі, наведена політологом інформація не відповідає дійсності, що, врешті, підтвердив суд.

«Ми скористалися своїм правом та скерували позов до суду з вимогою спростувати у цій самій програмі брехливі відомості, що, власне, і було зобов'язано Возняка зробити. На жаль, одну з вимог суд не задовольнив – про компенсацію символічної моральної шкоди у сумі 30 гривень. Але це не так важливо, бо, либонь, після цього рішення Возняк зрозуміє, що за кожне слово потрібно нести відповідальність", – зазначив Назар Павлюк.

Своєю чергою нардеп Ірина Фаріон висловилась гостріше та назвала львівського політолога «засліпленим ненавистю до "Свободи" та служінням чинному "регіонало"-комуністичному режиму, псевдоаналітиком, який забрехався по самі вуха»

Під «гарячу руку» свободівки також потрапив колишній колега, тепер вже нардепа Ірини Фаріон, депутат Львівської обласної ради Олесь Старовойт. Він мав необережність написати на прохання Тараса Возняка  звернення, де просив зазначити перелік  книг закуплених коштом бюджету. І монографія  "Отець Маркіян Шашкевич - український мовотворець"  авторства Ірини Фаріон була в цьому переліку. «За логікою горе-дуету Возняк-Старовойт закупівля вартісних наукових видань облдержадміністрацією, відповідно до Програми функціонування української мови на Львівщині, є корупційними діями... Куди тільки не заносить нещасних, що не здатні змиритися з власною малістю!», – прокоментувала Ірина Фаріон.

Своєю чергою, Тарас Возняк пояснює, що  єдиний спосіб підтримки книговидання для Львівської обласної ради це в рамках відповідної програми виділити управлінням гроші на закупівлю книжок, перелік яких визначає  ЛОР.  «Управління культури чи освіти купує ці книжки. Це – форма підтримки книговидання. Однак Сихівський суд так не вважає», - резюмував Тарас Возняк.

Тож політолог збирається подавати апеляцію та надалі відстоювати свою правоту в суді.

Нагадаємо, це вже не перша судова тяжба Ірини Фаріон через «слово». Щоправда, попереднього разу причиною судового позову стали саме її висловлювання. Зокрема, у вересні цього року нардеп від  Компартії України Олександ  Зубачевський у Шевченківському районному суді добився морального відшкодування у розмірі 20 тис. грн. за  "образу носія російської мови".  У звертанні до Зубачевського Ірина Фаріон вживала слова на кшталт «істота» та «виродок».

 

 

comments powered by HyperComments