День мертвих у галереї «Правда Б»

Оля Юречко  |  Вівторок, 5 листопада 2013, 12:50
Незважаючи на те, що Хеловін минув, поза увагою не лишилася неординарна виставка, створена і презентована до Дня усіх святих у галереї «Правда Б». «Традиційне відзначення свята – це надто банально» – вирішили активісти галереї і продемонстрували львів’янам мексиканські святкування. Як виявилося, у нас з мексиканцями – багато спільного.
День мертвих у галереї «Правда Б»

День мертвих – так без зайвої філософії називається свято-аналог католицького Дня усіх святих у Мексиці і в більшості країн Латинської Америки. Особливої уваги заслуговують тут традиції, пов’язані з цим святом, які краще характеризувати як масові гуляння. Спеціально до свята латиноамериканці прикрашають свічками, стрічками та квітами будинки, ринки, вулиці. Готують солодощі у вигляді черепів, та фігурки одягнених скелетів, створюють штучні приватні вівтарі на честь померлих родичів та відвідують їх могили з подарунками:  улюбленими речами, солодощами, продуктами.

Подібні святкування мають язичницьке коріння, а головна їх ідея – святкування життя усіма живими і неживими. Мимоволі згадується один із найвідоміших модерних творів української літератури – «Тіні забутих предків» М. Коцюбинського, де смерть також позиціонується як свято. Навіть процедура поховання – зображується як святкування життя, що супроводжується не плачем, а веселими співами.

Організатори виставки до Дня мертвих, напевно, відчули цей зв’язок, бо презентація вийшла зовсім не страшна, не зважаючи на купу незвичних зображень (черепів, скелетів у різних виглядах). Яскравість і позитив зуміли донести до глядача головну метафізичну істину: життя не вічне, однак прекрасне.

comments powered by HyperComments