День усіх святих: Поляки та українці «запалили» Личаківський цвинтар

Оля Юречко  |  П'ятниця, 1 листопада 2013, 15:26
1 листопада Католицька церква відзначає одне із найбільших свят – День усіх святих. Для католиків усього світу цей день особливий, адже саме сьогодні вони вшановують пам'ять своїх близьких, відвідуючи урочисту месу та запалюючи свічки пам'яті на цвинтарях. Через те, що більшість населення Львова є греко-католиками, День усіх святих у місті відзначається подібно до інших міст Європи.
День усіх святих: Поляки та українці «запалили» Личаківський цвинтар

Однак найбільші урочистості, пов’язані з відзначенням Дня усіх святих, організовує польське консульство.

Сотні поляків приїхали сьогодні до Львова, щоб взяти участь у Х ювілейній Акції «Світло пам’яті для Личаківського цвинтаря». Підготовка до акції розпочалася ще з 6-ї години ранку: з Генерального Консульства Республіки Польща у Львові до Личаківського цвинтаря привезли сотні лампадок, щоб вшанувати пам'ять поляків, похованих у Львові. З 9-й ранку польські та українські волонтери розпочали запалювати лампадки червоного та білого кольорів, що символізують прапор Речі Посполитої.

Після підготовки, на цвинтар завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозда та секретар Ради охорони памяті боротьби та мучеництва Анджей Кунерт, а також директор Польського інституту у Києві Ярослав Ґодун. Чиновники відвідали Польські військові поховання 1918 – 1920 рр. та поклали квіти до могил відомих поляків: художника Артура Ґроттґера, офіцера Константи Ордона, письменниці та актриси Ґабріели Запольскої, математика, професора Стефана Банаха та ін.

Після цього учасники акції взяли участь у Святій месі на польських похованнях 1918 -1920 рр., яку відправив львівський митрополит Римо-католицької церкви архієпископ Мєчислав Мокшицкі.

Треба відзначити, що День усіх святих у Католицькій церкві має найвищий ранг урочистості і входить до, так званих, «обов’язкових днів», коли прихожани беруть участь у поминальній месі. У ряді країн світу, населення яких сповідує католицьку віру, День всіх святих відзначається на загальнодержавному рівні та є офіційним вихідним днем.

 

comments powered by HyperComments