«Запах Львова» розкаже, чим пахне місто

Оля Юречко  |  Середа, 9 жовтня 2013, 15:30
Культурна столиця України – Львів, 10 жовтня знов поринає в атмосферу мистецтва, яку до 14 жовтня буде творити міжнародний фестиваль Art Meetings. Мистецькі зустрічі, за словами організаторів, передбачають низку незвичайних подій, родзинкою яких стане презентація фільму «Запах Львова» за допомогою революційного приладу 3D Plastikon, створеного спеціально для фестивалю митцями з Польщі та України.
«Запах Львова» розкаже, чим пахне місто

Фільм «Запах Львова» створений спеціально до фестивалю Art Meetings у Львові і презентуватиметься жителям та гостям міста за допомогою нового приладу для показу фільмів у форматі 3D – 3D Plastikon. За словами організаторів, матеріали до фільму базуються на виразах користувачів спеціальної інтернет-сторінки, на якій упродовж місяця люди відповідали на запитання «чим пахне Львів?». До найцікавіших висловів, зібраних таким чином, додалися фрази відомих львів’ян, які візьмуть участь у «візуальній» частині проекту. За словами організаторів, у фільмі, який зараз знімають у дор Львівського палацу мистецт, фігуруватимуть понад 100 крилатих фраз про Львів відомих людей Львова – музикантів, оперних співаків, художників, спортсменів.

«Нам вдалося зібрати дуже цікавий матеріал. – відзначив директор Львівського палацу мистецтв Юрій Гнатковський, що виступив продюсером фільму. – Наприклад, фраза Тадея Езера, про те, що Львів для нього пахне любов’ю. Любов’ю до людини, бо Львів – багатонаціональне місто  зажди воно виживало за рахунок того, що люди тут люблять один одного, підтримують один одного. Для Мирослава Скорика Львів пахне скрипкою, музичними інструментами, для художників він пахне олійною фарбою, тканиною на холстах. Це все дуже емоційне відео, у якому взяло участь більше 150 львів’ян. Фільм «Запах Львова» не буде звичайний відео, до яких усі звикли. Формат 3D Plastikon, за допомогою якого фільм транслюватиметься – це нове слово у медіа-інтерактивній інсталяції. Це живий пам’ятник Львову, за допомогою якого ми зможемо зазирнути у шпаринку забутого дворика і побачити там усіх вдатних львів’ян з їхніми думками, емоціями, пережиттями».

Цікавим є той факт, що фільм буде транслюватися у Львові постійно, адже інсталяція, презентація якої відбудеться 14 жовтня залишиться у місці. Щоправда у понеділок львів’яни зможуть побачити лише тимчасову конструкцію, створену спеціально до фестивалю Art Meetings. Згодом, у Львові буде встановлений пам’ятник-інсталяція (його проект вже розроблений вроцлавською фірмою), який стане своєрідною туристичною родзинкою. Пам’ятник планують встановити у дворі Львівського палацу мистецтв.

До слова, міжнародний фестиваль Art Meetings відбувається у Львові, Києві та Вроцлаві. Організаторами львівських мистецьких зустрічей виступають Львівський палац мистецтв та палац культури ім. Гната Хоткевича за підтримки вроцлавського клубу «Фірлей».

Режисером фільму «Запах Львова» виступив Гжегож Корчак, що є співавтором номінованого на «Оскар» «Кролика по-берлінськи».

 

comments powered by HyperComments