У Львові збудують елітне «Бельгійське містечко» для «своїх»

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 7 жовтня 2013, 19:07
На місці вантажного транспортного підприємства у Львові планують збудувати елітний житловий комплекс «Бельгійське містечко». З транспортників земля, з бельгійців – гроші та ідеї, від місцевої влади - сприяння «своїм». Завтра планується урочисте закладання першого каменя майбутнього містечка.
У Львові збудують елітне «Бельгійське містечко» для «своїх»

Йдеться про будівництво  сучасного житлового комплексу  на вулиці Джерельній, 69. 

Навесні цього року Львівська міська рада надала ТОВ “Галіція Апартментс” в оренду на 10 років ділянку площею 2,8712 га. Землю під житлову забудову  міська влада виділяла дуже оперативно, «забувши» про  нещодавні  скандали пов’язані з деякими  власниками компанії.  Врешті справа практично родинна, адже до будівництва «бельгійського містечка» має стосунок кума  міського голови  Львова Андрія Садового.

Цікаво, що досі ця ділянка була в оренді ТОВ “Львівське автотранспортне підприємство 24654”, яке було власником кількох будівель  на ній.  За словами Михайла Бокала, начальника управління  природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради, підприємство продало цю  нерухомість, і як  наслідок право  на оренду  землі перейшло до нового власника і купувати її в міста не довелося.  

Окрім цього за словами голови Львівської ОДА Віктора Шемчука  залучення іноземних  інвестицій  у цей проект буде не менше 20-ти мільйонів євро. Тож реалізацію цього комерційного  проекту всіляко підтримували й  на рівні Львівської облдержадміністрації.

Згідно з інформацією сайту «Наші гроші. Львів» власниками ТОВ “Галіція Апартментс”, яке зареєстрували лише рік тому, є три компанії: ТОВ “Жек інт” (Люксембург), ТОВ “ТПФ АТ”(Бельгія) та українське ТОВ “Хабітат Юкрейн”. 

Власниками “Хабітат Юкрейн”  є дві українські компанії: ТОВ “Бізнес парк Львів” та ТОВ “Ю ар бі інвест”. Перша   компанія належить  Олексію Курилишину, чия дружина є кумою міського голови Львова Андрія Садового,  та  Тарасу Хмеловському, який згідно звіту SMIDA за 2011 рік, був головою наглядової ради ПАТ “Львівське автотранспортне підприємство 24654 (земля і владне сприяння). А  ТОВ “Ю ар бі інвест” належить  скандальному Тарасу Колянковському та бельгійцеві (інвестиції).  Тарас Колянковський в першу чергу відомий тим, що є радником з правових питань скандального АТЗТ “Універмаг “На ринку” ( Пл. Ринок), яка  викупила будинок на площі Ринок за дуже помірною ціною.  Також він є  директором “Галіція апартментс”, “Хабітат Юкрейн” та “Ю ар бі інвест”.

Як розповіли в офісі архітектурно-інженерної компанії «ТЕ ПЕ ЕФ Україна» йдеться про абсолютно новий підхід до будівництва житла у Львові. «Бельгійське містечко» складатиметься з 9-ти будинків по сорок квартир в кожному. Кожна квартира матиме індивідуальне опалення. Квартири площею від 40 до 75 кв. В комплексі передбачена парковка з електронною  системою доступу.  Будівельна компанія  повністю  облаштує інфраструктуру довкола будинків та встановить шумоізоляційну стіну для захисту від залізничної колії, яка розташована поруч. Основним нововведенням є  повноцінний ремонт та облаштування квартир меблями і  технікою для кухні та сантехнікою. Загальна площа «Бельгійського містечка»  майже три гектари. Проект будівництва розробила компанія ТОВ “ТЕ ПЕ ЕФ Україна”, а реалізовуватиме ТОВ  “Галіція Апартментс”.  Реалізація проекту  3-4 роки. Цін на квартири наразі  не оголошують.

Натомість експерти ринку нерухомості запевняють, якщо забудовники встановлять ціну житла на рівні бізнес-класу чи еліт ( від 10 тис грн./кв.м.), то  покупців на нього може не знайтися. І близькість до центру міста ситуацію не врятує.

«Будівництво житла вже з так званим базовим ремонтом квартир для Львова не новинка. У нас є кілька будівельних компаній, які вже сьогодні пропонують  не просто голі стіни, а квартири з ремонтом в які можна практично відразу в’їжджати, докупивши меблі.  Щоправда зазвичай це здорожчує квадратний метр житла в середньому на 1200 грн. Єдине нововведення, яке пропонують в бельгійському містечку це облаштування кухонь і ванн вбудованою технікою.  Наскільки це привабить клієнта? Час покаже.  Але вже сьогодні містечко має  один суттєвий недолік – розміщення. – коментує Денис Шульга, аналітик і засновник  сайту novobudovy.com, який моніторить ринок первинної нерухомості у Львові та Україні. - Адже, якщо це буде житло елітного бізнес-класу, то залізнична колія поруч знівелює всі переваги внутрішньої «начинки» будинків.  Звичайно, шумоізоляційна стіна позбавить мешканців від гулу потягів, однак вона не забере вібрації.  У Львові вже сьогодні  здають будинки, які мають схоже наповнення, але при  цьому розміщені в кращих  місцях. Ціна квадратного метра в них стартує від 6,5 тис грн. Натомість біля колії потрібно було збудувати житло економ-класу, або офісний центр».

comments powered by HyperComments