Ураган в Самборі: вирвані з корінням дерева, повалені стовпи, понівечені будинки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Валерій Шмаков  |  Вівторок, 24 вересня 2013, 23:40
Щойно в’їжджаєш до міста Самбір Львівської області, як на вулиці Промисловій тебе зустрічає повалений дороговказ з позначками напрямків Самбір, Ужгород, Мостиська. На нашому шляху це тільки перший свідок вчорашнього урагану, який пронісся містом. За словами очевидців, сильний вітер здійнявся раптово під час зливи, та за лічені секунди позривав дахи з будинків, поламав дерева та пообривав лінії електропередач. А місцями навіть повалив бетонні стовпи та паркани…
Ураган в Самборі: вирвані з корінням дерева, повалені стовпи, понівечені будинки (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Свідки кажуть все відбувалося настільки швидко, що дехто з людей навіть не встиг зрозуміти що сталося. Більшість очевидців стверджують, що все тривало менше хвилини. Та дивує інше – ураган пронісся по місту локально, можна навіть сказати точково, адже в одних будинках повністю зірвані дахи та вибиті шибки, в той час, коли сусідні споруди поруч стоять цілі та неушкоджені.

Зокрема, у Самборі мабуть найбільше постраждала вулиця Церковна, яка з самого ранку була закидана гіляками дерев, шифером та бляхою з будинків. На одній з хат вітер навіть зруйнував цегляний комин. До цього всього ще й немає світла в будинках через обірвані лінії. Водночас, сьогодні на дахах вже кипіла робота - самбірчани кинулися латати «пробоїни» листками шиферу. Інші дбайливо розстеляли на дахах міцну церату, готуючись до нових дощів. Проте, всі роботи люди змушені проводити своїми силами, а будівельні матеріали закуповувати за свій кошт, адже наразі влада їм нічим не допомагає. Так мешканці вулиці Церковної самі допомагали комунальникам вантажити опалі гіляки на кузови самоскидів. Чимало старших людей нарікали, на те що їм у цьому не допомагають працівників МНС.

Та як зазначили у коментарі самі еменесники, основним їхнім завданням було розчистити вулиці та автошляхи від завалених дерев, а також забезпечити доступ до споруд громадського значення. Так подвір’я середньої школи №10 та сусідньої школи інтернату довелося з бензопилою визволяти від завалів дерев. Високі, тополі лежать буквально вирвані з корінням. Деякі з них своює вагою повалили шкільний паркан.

Постраждав від негоди і Самбірський ринок, який сьогодні частково не працював. Над критими продуктовими рядами майже повністю позривало бляшаний дах, який робітники сьогодні збирали по місту. Тож охорона ринку сьогодні не пускала продавців за прилавки продуктового відділу через ремонтні роботи.

Та найбільше лиха ураган наробив у сусідньому хуторі Рудня, неподалік Самбора. Так, у деяких ресторанах та розважальних закладах вітер не лише позносив дахи, а й повністю зруйнував другий поверх. Лише дивом ніхто з людей, які там перебували, не постраждали. А з одного хліва ураган зірвав дах разом з дерев’яним каркасом та вкинув його на місцеву ферму, поваливши стіну з цегли. Водночас, за якихось двісті метрів від епіцентру руйнувань стоїть прикрашена квітами та молодими деревцями статуя Матері Божої, яку стихія не зачепила. Місцеві кажуть – це справді диво.

Довідка:

Для ліквідації наслідків буревію, що 23 вересня пронісся містом Самбір Львівської області, за попередніми оцінками потрібно більш ніж 1 млн.грн. Планується, що кошти для цього будуть виділені із місцевих резервів Самбірського району, а в крайньому випадку - із резервного фонду обласного бюджету.

comments powered by HyperComments